fbpx
Росіяни викотили макет нового винищувача 5-го покоління

Росіяни викотили макет нового винищувача 5-го покоління

Авіація Азія Винищувач Росія Світ Су-75 Сусіди

Росіяни сьогодні викотили макет нового винищувача 5-го покоління та продемонструють його на міжнародній виставці МАКС-2021.

Про це інформує Мілітарний.

Раніше анонсувалось, що літак матиме один двигун та вагу до 18 тон, що дозволить розвивати максимальну швидкість 2 Маха.

Новий двигун, який планують використовувати у літаку, співрозмовник російських медіа назвав «виробом 30». Він, нібито, матиме змінний вектор тяги.

На етапі створення дослідно-експериментальної машини будуть використовувати двигун АЛ-31ФН (продавався КНР для винищувачів Chengdu J-10).

Літак планується обладнати радіопоглинаючим покриттям, авіонікою та комплексом озброєння, напрацьованими в ході розробки Су-57.

У грудні 2020 року керівник «Ростех» Сергій Чемезов заявляв російським медіа, що компанія вивчає можливість створення легкого винищувача 5-го покоління для поставки його на експорт. Тоді він наголосив, що розробка ведеться в ініціативному порядку без замовлення з боку Міністерства оборони РФ.

Варто відзначити, що поки що на літаку Су-57 використовується двигун АЛ-41Ф1 (виріб 117). Спрощена версія цього ж двигуна застосовується і на літаках покоління 4++ Су-35. Перші ж винищувачі Су-57 з двигунами другого етапу будуть зібрані у 2022 році.

Повітряно-космічні сили Росії вже мають на озброєння винищувачі Су-57, а наприкінці минулого року літак з бортовим номером 01 надійшов на озброєння в один з авіаполків Південного військового округу Росії.

Багатоцільовий літак Су-57 (ПАК-ФА)

Загалом за контрактом підписаному у 2019 році міністерство оборони Росії отримає 78 багатоцільових літаків Су-57, термін поставки – до 2028 року.

У Росії відносять цей літак до винищувачів п’ятого покоління та заявляють про надзвукову крейсерську швидкість польоту, внутрішньофюзеляжне озброєння, радіопоглинаюче покриття (технологія «стелс»), а також новітній комплекс бортового обладнання.

В грудні 2019 року у Хабаровському краї в Росії розбився перший серійний винищувач Су-57 (Т-50). За попередньою причиною аварія сталась через відмову системи управління літака. Це була перша аварія винищувача цього типу. Повідомляється, що літак ще не був переданий військовим та належав заводу виробникові. Дослідні зразки для льотних випробувань виготовляються на авіаційному заводі Комсомольск-на-Амурі.

Авіація Азія Винищувач Росія Світ Су-75 Сусіди