fbpx
Розгром “Вагнера” в Сирії: американські спецпризначенці розповіли подробиці епічного бою в 2018 році

Розгром “Вагнера” в Сирії: американські спецпризначенці розповіли подробиці епічного бою в 2018 році

"ПВК Вагнер/Лига" AH-64 Історія Сирія США

Американські спецпризначенці розповіли нові деталі бою проти ПВК “Вагнер” під Хашамом у 2018 році.

Тоді, у ніч з 7 на 8 лютого, у бою за завод з переробки природного газу “Коноко” на східному березі річки Єфрат сталося одне із нечислених прямих зіткнень американців та росіян.

Поспілкуватися з трьома учасниками подій вдалося виданню The War Horse.

Загальні сили найманців РФ, які наступали, американці оцінили на рівні батальйона – близько 500 бійців та 27 одиниць техніки.

Наступ розпочався з обстрілу території заводу – працювали танки, міномети й артилерія. Частину артилерійських засобів росіян знищив ракетами БПЛА MQ-1 Predator. Після цього американське командування намагалося зв’язатися з росіянами, щоб домовитися про припинення атаки. Однак РФ заперечила свою участь у штурмі.

Із боку США протистояла група Сил швидкого реагування (QRF – Quick reaction force), яка складалася з бійців морської піхоти та “зелених беретів” чисельністю менше 50 осіб, та неназвана кількість союзних підрозділів з Сирійських демократичних сил.

Американські спецпризначенці мали в своєму розпорядженні кілька Oshkosh M-ATV та MRAP на базі вантажівки неназваної моделі. Бойові машини були озброєні бойовими модулями з дистанційним управлінням з кулеметами калібру 12,7х99 (.50 BMG).

Ворожій піхоті вдалося підійти на відстань менше 1 км, але її знищували вогнем з кулеметів.

Далі в наступ пішли всі 10 танків. В американців не було протитанкових засобів.

Згідно з новими даними, вирішальну роль у розгромі асадитів та російських найманців відіграли дві пари ударних гелікоптерів AH-64 Apache. Саме з повітря вдалося знищити 9 із 10 танків та 6 гармат ворожої бронегрупи.

Вагнерівці загиблі в ніч з 7 на 8 лютого 2018

Американські спецпризначенці вважають, що тієї ночі росіяни втратили близько 350 бійців убитими. Нагадаємо, Служба безпеки України оприлюднила імена 50 з них.

Натомість жоден американець не був поранений під час бою.

"ПВК Вагнер/Лига" AH-64 Історія Сирія США