fbpx
Розвідувальний безпілотник Gekata розпочав випробування

Розвідувальний безпілотник Gekata розпочав випробування

«НВЦ Інфозахист» Авіабудування Авіація БпА (Безпілотні апарати) БпА Gekata ОПК РЕР Україна

Комплекс радіотехнічної розвідки Gekata з дальністю виявлення цілей до 450 км вже до кінця цього року має пройти випробування та з’явитись на полі бою.

Про це “Мілітарному” повідомили розробники із науково-виробничого центру “Інфозахист”.

Авіаційний комплекс радіотехнічної розвідки Gekata, інтегрований у безпілотний комплекс PD-2 від іншої української компанії “Укрспецсистемз”, має надати Силам оборони нові можливості в сфері розвідки.

Завдяки високому положенню антени комплексу під час польоту, горизонт приймання сигналу суттєво розширюється, що дозволить виявляти джерела електромагнітних випромінювань на відстанях у сотні кілометрів. Втім, як кажуть самі розробники, ці характеристики потребують перевірки у польових умовах.

Так, плануємо бойове застосування до кінця року. Потім виготовлення повноцінного комплексу з декількох БПЛА“, — повідомляють представники компанії.

Можливості Gekata

Розповідаючи про свій комплекс, розробники підкреслюють його універсальність та високі характеристики.

На відміну від західних систем, які забезпечують тільки одну задачу, це повноцінний засіб який виконує дві задачі: збирання нових сигналів ворожих радіотехнічних засобів, а також класифікація вже відомих засобів і визначення їх позицій“, — кажуть у компанії.

Gekata здатна в пасивному режимі виявляти різноманітні радіосигнали, включаючи сигнали від ворожих радіолокаційних систем та станцій РЕБ. Система дозволяє відстежувати одночасно до 200 рухомих цілей по колу в зоні 360 градусів.

Комплекс здатен виявляти і класифікувати сигнали ворожих засобів,  визначаючи їх приналежність. Він автоматично порівнює детектований сигнал з базою сигнатур і повідомляє оператора про те, чи це сигнал радіолокаційної станції зенітного комплексу “Бук”,”Оса”, С-300 або ж навіть винищувача МиГ-31.

Наразі для розвідувального комплексу вже зібрана дуже обʼємна база сигналів, яка постійно поповнюється“, — повідомляють розробники.

У порівнянні з класичними стаціонарними системами радіотехнічної розвідки, Gekata може швидко переміщатись, адаптуючись до динаміки бойових дій. Крім того, завдяки висоті, на якій знаходиться антена, він може відстежувати об’єкти на відстанях до 450 кілометрів.

Пасивний режим роботи бортової станції радіотехнічної розвідки у комплексі з дальністю виявлення дозволить комплексу працювати за межами ураження російських комплексів протиповітряної оборони.

Діапазон робочих частот комплексу складає від 2ГГц до 18 ГГц, що дозволяє йому виявляти широкий спектр джерел випромінювання. Проте такі параметри недостатні для виявлення скупчень піхоти за випромінюванням на частотах GSM мереж (від 850 МГц до 1989,8 МГц).

Говорячи про носій розвідувального комплексу, а саме про безпілотник PD-2, то він здатен долати відстані до 1000 кілометрів та знаходитись у повітрі до 12 годин. Останній параметр є надзвичайно важливим у контексті спостереження за полем бою.

Gekata розробляється на базі безпілотника PD-2 з системою вертикального зльоту і посадки, що дозволить його операторам підіймати дрон у повітря безпосередньо з грунту без прив’язки до злітно-посадкових смуг.

Також компанія “Інфозахист” веде розробку наземного комплексу радіотехнічної розвідки з подібними функціями. Передбачається можливість уніфікації обох комплексів в єдину систему, що включатиме наземні станції та станції авіаційного базування. В такий спосіб вони будуть доповнювати один одного і виконувати спільні завдання.

«НВЦ Інфозахист» Авіабудування Авіація БпА (Безпілотні апарати) БпА Gekata ОПК РЕР Україна