fbpx
Румунія отримала ЗРК «Patriot»

Румунія отримала ЗРК «Patriot»

Lockheed Martin Raytheon Європа Закупівлі ЗРК Patriot ППО та ПРО ПС Румунії Румунія Світ Сусіди

В Румунії відбулася церемонія прийому Збройними силами країни першого поставленого з США зенітного ракетного комплексу (батареї) «Patriot» PAC-3+.

Про це повідомляє Міністерство оборони Румунії.

У 2017 році Румунія уклала угоду з США про придбання по лінії програми «Foreign Military Sales» семи батарей ЗРК «Patriot» PAC-3+.

Повідомлялось, що угода оцінюється в суму близько 4 млрд доларів, включаючи з зенітними ракетами PAC-2 GEM-T і PAC-3 MSE.

З семи батарей ЗРК «Patriot» PAC-3+ чотири батареї призначені для ВПС Румунії й три для сухопутних військ Румунії.

Раніше в липні 2017 року Агентство МО США з військової співпраці направило Конгресу США повідомлення про майбутній продаж Румунії по лінії FMS семи зенітних ракетних комплексів «Patriot» загальної передбачуваної вартістю 3,9 млрд доларів.

Поставки

Згідно з повідомленням, в поставку повинні були увійти сім РЛС AN/MPQ-65, сім командних пунктів AN/MSQ-132, 28 пускових установок M903, 56 зенітних керованих ракет Patriot MIM-104E Guidance Enhanced Missile-TBM (GEM-T), 168 протиракет Patriot Advanced Capabilty-3 (PAC-3) Missile Segment Enhancement (MSE), сім електрогенераторів EPP III та 13 підйомно-щоглових пристроїв.

Генеральними підрядниками з постачання виступають корпорації Raytheon і Lockheed Martin.

Перші елементи першої батареї ЗРК були доставлені в Румунію на початку серпня 2020 року і тепер перша батарея передана Збройним силам Румунії в складі Національного навчального центру протиповітряної оборони ВПС Румунії.

У центрі ВПС країни батарея буде використовуватися в навчальних цілях, в першу чергу для підготовки особового складу.

Для цих цілей було спеціально сформовано у 2019 році 74-й зенітно-ракетний полк в складі 1-ї зенітної ракетної бригади ВПС Румунії.

Три наступні батареї ЗРК надійдуть до кінця 2022 року і складуть озброєння 74-го полку. Надалі у 2024-2026 роках будуть поставлені й три батареї ЗРК «Patriot» для Сухопутних військ Румунії.

Lockheed Martin Raytheon Європа Закупівлі ЗРК Patriot ППО та ПРО ПС Румунії Румунія Світ Сусіди