fbpx
Румунія скасувала контракт на чотири корвети Gowind 2500

Румунія скасувала контракт на чотири корвети Gowind 2500

Naval Group Закупівлі Корвети ОПК Румунія Суднобудування Сусіди Чорне море

Міністерство оборони Румунії скасувало контракт, що передбачав побудову чотирьох корветів Gowind 2500 французькою компанією Naval Group.

Про це повідомляє видання Defence Romania посилаючись на міністерство оборони країни.

Контракт був скасований оскільки переможець тендеру не підписав рамкову угоду у строки, встановлені замовником. Крім того, не був визначений обсяг коштів, необхідних для оголошення переможцем компанії, яка посіла у тендері друге місце.

Також контракт не отримає компанія яка посіла третє місце: процедура закупівлі була скасована. Міністерство оборони Румунії повідомила про скасування учасникам тендеру.

Румунія оголосила про тендер у березні 2018 року, уряд виділяв на його реалізацію близько 1,6 млрд євро.

Основна умова – побудова суден повинна відбуватися на території Румунії, власником повинна була бути компанія зареєстрована в країнах ЄС або НАТО.

У 2019 році стало відомо, що у тендері перемогла французька компанія Naval Group запропонувавши чотири корвети Gowind 2500 вартістю у 1,2 млрд євро.

Крім того компанія пропонувала провести модернізацію наявних румунських фрегатів Type 22. До того ж Naval Group планувала створити на території країни центру з підготовки екіпажів на корвети і їх подальшого технічного обслуговування.

Двоє інших учасників – італійська Fincantieri та нідерландська Damen Shipyards Group, запропонували за цей же пакет опцій 1,34 млрд євро та 1,25 млрд євро відповідно.

У тому ж році виконання контракту було призупинене оскільки румунський підрядник Naval Group компанія Santierul Naval Constanta подала позов на скасування процедури закупівлі.

Предметом скарги стало нібито лобіювання румунським урядом тендерної пропозиції компанії нідерландської компанії Damen.

Влада Румунії заявляла, що готова підписати контракт після завершення судових розглядів.

У випадку підписання ВМС Румунії отримали б перший корвет вже за три роки, вся програма була розрахована на сім років.

Для країни було важливим завершення контракту: корвети були необхідні для посилення бойових спроможностей румунського флоту в акваторії Чорного моря.

Naval Group Закупівлі Корвети ОПК Румунія Суднобудування Сусіди Чорне море