fbpx
Рятувальне судно «Сапфір» повернулось в Україну

Рятувальне судно «Сапфір» повернулось в Україну

«Морська пошуково-рятувальна служба» Війна з Росією Міністерство інфраструктури судно Україна Флот

Українське пошуково-рятувальне судно «Сапфір» прибуло до порту Ізмаїл.

Про це інформує Мілітарний.

Учора, 11 квітня рятувальне судно «Сапфір» прибуло на територію України та нині ошвартоване біля причалу порту Ізмаїл на Одещині, повідомило казенне підприємство «Морська пошуково-рятувальна служба».

В найкоротший термін, після проведення усіх необхідних перевірок відповідними службами на території України, рятувальний буксир «Сапфір» повернеться до виконання своїх основних завдань та буде знаходитись у постійний пошуково-рятувальній готовності.

Нагадаємо, що 25 березня 2022 року екіпаж рятувального судна «Сапфір», який знаходився в російському полоні з моменту захоплення судна 26 лютого, повернувся до України – це відбулося в рамках першого обміну полоненими.

"Сапфір" на буксирі, квітень 2022

А 9 квітня рятувальний буксир «Сапфір» був відбуксований на рейд Румунського порту Суліна.

Не дивлячись на свій вік, «Сапфір» є єдиним українським цивільним спеціалізованим судном, яке постійно перебуває у пошуково-рятувальній готовності.

Йдеться не лише про пошук та порятунок людей, а й про аварійне буксирування та пожежогасіння кораблів.

Пошуково-рятувальне судно проєкту 1454 «Сапфір». Фото: Морська пошуково-рятувальна служба

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну агресор захопив 3 українські судна – «Сапфір», «Афіна» й «Принцеса Ніколь».

Захоплення військовими кораблями країною-агресором цивільних суден є прямим порушенням норм Міжнародного морського права та Міжнародної конвенції з безпеки мореплавства.

«Морська пошуково-рятувальна служба» Війна з Росією Міністерство інфраструктури судно Україна Флот