fbpx
Saab розробив нову генерацію десантного катеру CB90

Saab розробив нову генерацію десантного катеру CB90

Saab Десантні катери та кораблі Європа Світ Суднобудування Флот Швеція

Шведська оборонна компанія Saab розробила нове покоління десантного катеру Combat Boat 90 (CB90).

Про це інформує Мілітарний.

Перша презентація нового штурмового катеру під позначенням CB90NG (Next Generation – нове покоління) відбудеться в Лондоні під час міжнародної оборонної виставки DSEI, яка триватиме з 14 по 17 вересня 2021 року, повідомила пресслужба компанії Saab.

Відвідувачі виставки матимуть можливість піднятися на борт нового катеру, щоб дізнатися більше про його можливості.

CB90NG отримав оновлену система управління вогнем, засоби спостереження що дозволяє встановлювати на катер різні бойові модулі. Окрім того, він отримав покращений балістичний захист.

Катер отримав можливість руху зі збільшеною швидкістю та маневреністю та має покращений рівень радіолокаційної малопомітності.

Saab повідомляє, що катер CB90 NG, який буде показаний на виставці DSEI, нещодавно був доставлений ВМС Швеції з позначенням Docksta CB 90HSM.

Тоді можна припустити, що відповідно до специфікації компанії, катер матиме 16 метрів у довжину та 3,9 метри ширини при осадці 0,9 метри та здатний розвивати швидкість у 45 вузлів при максимальному завантаженні в 24,5 тонни.

Дальність плавання на крейсерській швидкості – до 300 морських миль. Екіпаж – три особи і до 21 чоловіка десанту.

Конструкція катера забезпечує йому чудову морехідність, високу швидкість, ефективність та безпеку при різних умовах експлуатації. Корпус виготовлений з алюмінію, має вузьку рампу в носовій частині здатну по ширині пропускати по одному бійцю одночасно.

У жовтні 2019 року, Швеція отримала перший з 18 законтрактованих нових модернізованих катерів CB90 HSM (Stridsbåt 90HSM). Передача відбулась за контрактом підписаному у 2017 році на загальну суму 47,3 мільйонів доларів.

Озброєння нового катеру CB90

Поставлені верф’ю Dockstavarvet Saab катери, мають більшу швидкість в порівнянні з базовим проектом, покращену маневреність та збільшену вогневу потужність, а також нову систему спостереження та систему управління вогнем. Основне озброєння у вигляді дистанційно керованого бойового модуля з 12,7-мм кулеметом.

Saab Десантні катери та кораблі Європа Світ Суднобудування Флот Швеція