fbpx
САУ «Богдана» розпочала випробування на «Ширлані»

САУ «Богдана» розпочала випробування на «Ширлані»

Артилерія Випробування Полігон «Широкий лан» (235 МЦПВЧП) САУ САУ Богдана Україна

Самохідна артилерійська установка (САУ) 2С22 «Богдана» розпочала випробування на «Ширлані» (235 Міжвидовому центі підготовки військових частин та підрозділів).

Про це пише Defense Express.

Попередні випробування проводять для оцінки реальних можливостей озброєння та відповідності вимогам. Міністерство оборони чекало готовності розробників до них.

Українська САУ 2С22 «Богдана» виконана у калібрі 155-мм з довжиною ствола складає 52 калібри.

Як заявляється до сьогоднішніх випробувань з дослідного зразка САУ «Богдана» було зроблено лише 7 пострілів, включно з гідро- та холостими пострілами.

САУ «Богдана» розробляється за рішенням Міноборони та ПАТ «Краматорський завод важкого верстатобудування» в рамках дослідно-конструкторської роботи за державним оборонним замовленням з лютого 2016 року.

Вперше український зразок показали 14 липня 2018 року, а вже 24 серпня того ж року САУ 2С22 «Богдана» була на військовому параді на честь Дня незалежності України.

Попередньо передбачалось, що дослідно-конструкторська робота “Богдана”, на яку вже витрачено 140 млн. грн, буде завершена у 2020 році.

Темп розробки було втрачено, зокрема, через проблеми з закупівлею боєприпасів і подолання бюрократичних перешкод. Наслідком стали судові “розборки” між заводом і Міноборони з приводу зриву термінів виконання ДКР.

Колісна САУ «Богдана» на параді. Фото з відкритих джерел

У вересні 2020 року було отримано рішення апеляційного суду, що зрив графіку випробувань “Богдани” відбувся не з вини підприємства – а з огляду на брак необхідних боєприпасів.

У листопаді 2020 року Міноборони погодилося укласти додаткову угоду на продовження дії контракту без застосування штрафних санкцій.

Контракт між Міноборони та заводом на завершення ДКР по темі «Богдана» продовжено до кінця 2021 року. За цей час САУ «Богдана» має пройти попередні і – в ідеалі – державні випробування.

Артилерія Випробування Полігон «Широкий лан» (235 МЦПВЧП) САУ САУ Богдана Україна