fbpx
СБУ викрила мережу шпигунів РФ, до якої входили співробітники спецслужб України

СБУ викрила мережу шпигунів РФ, до якої входили співробітники спецслужб України

Війна з Росією Держзрада Затримання Контррозвідка СБУ Україна ФСБ Росії Шпигунство

Служба безпеки України знешкодила агентурну мережу ФСБ РФ, до якої входили колишні та нинішні посадовці українських спецслужб.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

У результаті багатоетапної спецоперації у різних регіонах України затримані п’ятеро учасників шпигунської групи.

Серед них колишні посадовці Головного управління розвідки Міноборони та Служби зовнішньої розвідки України, а також співробітник обласного управління СБУ.

Ця агентурна мережа передавала росіянам дані про Сили оборони та стратегічно важливі українські енергооб’єкти. Фігуранти тримали зв’язок із куратором із числа співробітників ФСБ, який перебуває у тимчасово окупованому Криму.

За даними слідства, експосадовець зовнішньої розвідки був завербований ФСБ ще до повномасштабного вторгнення під час перебування на службі.

“Відтоді він збирав інформацію про місця базування українських військових, а після 24 лютого 2022 року і про канали переправлення іноземного озброєння в Україну. Також російський агент передавав російській спецслужбі таємну інформацію про особливості роботи та системи охорони Рівненської та Хмельницької АЕС”, — йдеться у повідомленні.

Також в СБУ розповіли, що для максимальної конспірації фігурант не надсилав інформацію телефоном. Він передавав розвіддані через спільника, який виїжджав за кордон як волонтер та особисто звітував резиденту ворожої спецслужби.

“Особливо чутливу інформацію колишній розвідник передавав на флешці через контрабандистів із прикордонних районів України”, — повідомили в СБУ.

Ще один російський агент, який раніше проходив службу в ГУР, передавав агресору особисті дані українських захисників.

Інший фігурант, співробітник СБУ, розвідував для окупантів геолокації фортифікаційних споруд та інженерних загороджень поблизу берегової лінії Одещини.

За даними слідства, російська ФСБ вербувала учасників групи, використовуючи, зокрема, погрози вбивства їхніх сімей. За кожне виконане завдання зловмисники отримували кошти від РФ.

П’ятьом учасникам російської агентурної мережі повідомлено про підозру у державній зраді. Їм обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Війна з Росією Держзрада Затримання Контррозвідка СБУ Україна ФСБ Росії Шпигунство