fbpx
Сербія хоче розмістити війська в Косово

Сербія хоче розмістити війська в Косово

Балкани Європа Косово Світ Сербія

Частково визнане Косово завило про закриття пунктів пропуску на кордоні із Сербією та перенесення муніципальних виборів.

У відповідь на останні дії Приштини президент Сербії Александар Вучич планує спрямувати місії НАТО запит щодо введення армії та поліцейських на територію регіону.

Поліція Косово оголосила, що після закриття прикордонного переходу у Яринджі прикордонний перехід у Берньяку також припинить свою роботу.

Силовики вдалися до таких дій після того, як сербське населення півночі Косово заблокувало рух пунктами пропуску у відповідь на затримання колишнього поліцейського Деяна Пантича, якого косовська влада звинувачує в організації теракту.

Як зазначається, з урахуванням що два переходи на півночі країни наразі закриті для руху через зведені місцевими сербами барикади, громадян закликають використовувати для руху інші пункти пропуску.

Барикади на півночі країни, 10 грудня 2022 року. Фото: Радіо Свобода

Також повідомляється, що невідомі відкривали вогонь по поліцейських.

Окрім того, президентка Вйоса Османі заявила, що муніципальні вибори на півночі Косова будуть перенесені на 23 квітня 2023 року.

Вона запевнила, що між політичними партіями існує повний консенсус щодо перенесення дати виборів на та що при ухваленні цього рішення враховувалась оцінка компетентних установ щодо ситуації з безпекою у регіоні.

Тим часом президент Сербії Александар Вучич заявив, що планує направити запит командувачу сил НАТО в Косові щодо розміщення сербських поліцейських та військовослужбовців на підконтрольній Приштині території.

«Резолюція 1244 Ради Безпеки ООН підтвердила, що узгодженій кількості сербських військових і поліцейських буде дозволено повернутися. Поки що жодних переговорів із KFOR щодо повернення сербського персоналу не було», – зауважив він.

Александар Вучич. Фото з відкритих джерел

9 грудня повідомлялося, що уряд частково визнаного Косово відправив понад 200 спецпризначенців у муніципалітет Північна Митровиця, де переважно мешкають етнічні серби. Белград заявив, що у відповідь може ввести у регіон власних правоохоронців.

У 10 грудня косовські серби та поліція країни обмінялися стріляниною після спалаху напруженості в нестабільній північній частині Косова.

Балкани Європа Косово Світ Сербія