fbpx
Сербія надає Україні військову допомогу – документи Пентагона

Сербія надає Україні військову допомогу – документи Пентагона

Балкани Війна з Росією Військова допомога Європа Світ Сербія Україна

Уряд Сербії погодився передати або вже передав Україні озброєння, хоча і не вводив санкції проти Росії через російсько-українську війну.

Про це йдеться в одному з оприлюднених в мережі документів Пентагону, повідомляє Reuters.

Цей документ є коротким звітом про відповіді європейських урядів на запити України про військову підготовку та летальне озброєння.

У документів, який називається “Європа | Відповіді на російсько-український конфлікт”, перелічені позиції 38 європейських урядів у відповідь на запити України про надання допомоги.

На діаграмі вказано, що Сербія відмовилася проводити навчання українських сил, та зобов’язалася відправити летальну допомогу або вже відправила її. Крім того, зазначено, що Сербія має політичну волю та військову спроможність передавати Україні озброєння в майбутньому.

Агенція Reuters наразі не змогла ані підтвердити, ані спростувати цю інформацію.

На початку березня стало відомо, що ЗСУ використовують сербські реактивні ракети калібру 122-мм нового зразка ER Grad 2000.

Фото оприлюднили аналітики OSINT-каналу Ukraine Weapons Tracker. Ракети були помічені в Україні ще кілька місяців тому, проте з міркувань безпеки не публікувались виданням.

Боєприпаси у сербського підприємства Krušik придбала канадська компанія JNJ Export Import. Із Сербії до Туреччини контейнери з ними транспортувала компанія Arca Savunma Sanayi Ticaret, а вже звідти через Словаччину ракети доставили в Україну.

Ракети призначені для застосування із реактивних систем залпового вогню радянського зразка, таких як БМ-21 «Град», чехословацької RM-70 та української «Верби».

Президент Сербії Олександр Вучич заперечив продаж боєприпасів Києві. Згодом повідомив, що країна не може контролювати реекспорт зброї сербського виробництва.

Вучич підкреслив, що країна економічно залежна від продажу озброєння.

Нагадаємо, також в оприлюднених документах знайшли інформацію, що “ПВК “Вагнер” намагалася придбати озброєння для своїх найманців у Туреччині.

Наразі у США триває розслідування щодо витоку документів Пентагону.

Балкани Війна з Росією Військова допомога Європа Світ Сербія Україна