fbpx
Сербія стягує артилерію до кордону з Косово

Сербія стягує артилерію до кордону з Косово

Артилерія Балкани Косово САУ Сербія

Очевидці повідомляють про розміщення шести самохідних гаубиць NORA B-52 сербської армії та певної кількості підрозділів військової поліції поблизу населеного пункту Рудниці, що знаходиться за два кілометри від села Яріньє у Косово.

Про це повідомило сербське видання N1.

Після того, як 25 грудня з’явилася інформація про стрільбу в населеному пункті Зубін-Потоці, вся верхівка сербської армії зібралася на термінову нараду, а начальник Генерального штабу Сербії Мілан Мойсилович вирушив до Рашки.

Міністр оборони Мілош Вучевіч прибув до гарнізону Рашка, де його зустрів начальник Генерального штабу збройних сил.

Протягом дня, як заявили в міноборони, він також відвідав деякі частини збройних сил Сербії.

 

Проурядові ЗМІ в Белграді повідомили вчора ввечері, що в Зубін-Потоці було чутно вогонь стрілецької зброї, а деякі заявили, що між місцевими сербами та поліцією Косово відбулась перестрілка.

Офіційні представники поліції Косово заявили, що жодних інцидентів між її членами та будь-якими групами на півночі Косово не відбулось.

Представники KFOR повідомили, що в Зубіному-Потоці сталася перестрілка, але в результаті інциденту ніхто не постраждав, матеріальних збитків немає. Вони заявили, що розслідують інцидент і закликали всіх учасників уникати риторики та кроків, які можуть погіршити ситуацію.

САУ NORA B-52

155-мм самохідна гаубиця NORA B-52 – це сербська артилерійська установка, яка стоїть на озброєнні сербської армії, а також активно поставляється на експорт. Самохідна установка була створена військовими інженерами компанії Yugoimport SDPR у 2006 році як сучасна та скорострільна САУ.

Сербська САУ NORA B52 на броньованому шасі

155-мм гармата виготовлена на базі артсистеми Д-20 зі збільшеною довжиною ствола до 52 калібрів. Значна кількість елементів хитної частини запозичені у артсистем Д-20 та М-46. Гармата встановлена на поворотній платформі в задній частині шасі і в похідному положенні зафіксована по ходу руху, але для ведення вогню розвертається назад і стабілізується чотирма телескопічними електрогідравлічними аутригерами.

Боєкомплект розташований на машині і має 36 пострілів, 12 із них готові до стрільби та розміщені в АЗ, ще 24 – у боєукладці, яка розташована за кабіною. Ще 72 постріли транспортують у машині супроводу.

САУ NORA-B52K1 на броньованому колісному шасі Tatra (8х8) Республіки. 1 жовтня 2022 року. Фото: ЗМІ Кіпру

Зброя самозахисту – кулемет калібру 12.7, а для постановки димових завіс передбачені два блоки димових гранатометів калібру 82 мм.

Система управління та командування артилерійським вогнем (AFCCS) включає набір прицільних пристроїв для ведення вогню прямою наводкою або з закритих позицій. Бойова машина має балістичний обчислювач, електронний кутомір та лазерний далекомір.

Інформація про цілі надсилається на дисплейні блоки, які встановлені в кабіні командира і мають вбудований GPS-приймач, блок інерціальної навігації, УКВ радіостанцію з вбудованим модемом в якості системи зв’язку з КП батареї та дивізіону, а також для отримання інформації від передових артилерійських коригувальників та розвідувальних систем.

Артилерія Балкани Косово САУ Сербія