fbpx
Сербія відмовиться від придбання російських МиГ-29 через санкції

Сербія відмовиться від придбання російських МиГ-29 через санкції

Dassault Aviation Rafale Авіація Сербія

Сербія придбає ​​французькі винищувачі Rafale, оскільки через міжнародні санкції обслуговування російських МиГ-29 стало неможливим.

Про це повідомило видання Bloomberg з посиланням на слова президента Сербії Олександра Вучича.

У 2021 році Сербія обирала між винищувачами з Росії та Франції, але до початку цього року військові закупівлі у Росії стали «майже неможливими».

За словами Олександра Вучича, угода про придбання літаків Rafale від французької Dassault Aviation SA може коштувати 3 мільярди євро, якщо переговори з виробником будуть успішними.

Раніше Сербія покладалася на літаки МиГ-29 російського виробництва, вони мали б працювати на протиповітряну оборону країни, але придбання запчастин для цих бортів стало майже неможливим після вторгнення Кремля в Україну.

«З Росії зараз майже нічого не можна імпортувати або майже нічого, що має військове призначення. Не через росіян»,— сказав Вучич.

У квітні минулого року президент заявив, що Сербія, яка традиційно залежить від російських військових літаків і технологій, може придбати принаймні 12 Rafale.

«Наша армія має бути набагато, набагато сильнішою», — сказав Вучич у понеділок у прямому ефірі по телебаченню. «Це важливо для виживання Сербії, нам потрібні сильні засоби стримування».

Dassault Rafale

Dassault Rafale – французький багатоцільовий двомоторний винищувач виробництва компанії Dassault Aviation. Він належить до четвертого покоління винищувачів.

Цей літак – повністю французький проект. У його розробці не брали участь іноземні компанії, у ньому немає комплектуючих іноземного виробництва. Прототип винищувача здійснив свій перший політ 4 липня 1986 року.

Літак оснащений сучасним озброєнням та навігацією, радаром останнього покоління з високим ступенем інтеграції датчиків та систем самооборони, а також можливістю використовувати широкий спектр озброєння. Він здатний виконувати завдання із корисним навантаженням до 9,5 тонни.

Літак має мале радіолокаційне випромінення, що дозволяє зарахувати його до категорії малопомітних літаків.

Dassault Aviation Rafale Авіація Сербія