fbpx
Сербія вимагає відвести від кордону підрозділи Косово

Сербія вимагає відвести від кордону підрозділи Косово

Балкани Європа Косово Світ Сербія

Сербія вимагає відводу від адміністративної лінії спецпідрозділів поліції Косово.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на Міністерство оборони Сербії.

20 вересня підрозділи поліцейських Косово з бронетехнікою, включаючи снайперів, зайняли переходи «Ярина» і «Брняк» на кордоні.

«Сербія продовжує підтримувати діалог в Брюсселі, але не прийме нав’язані односторонніми кримінальними діями рішення. Наше рішення – відведення всіх загонів з півночі Косова і Метохії, повернення до попереднього стану, а після цього – переговори в Брюсселі», – заявив президент Сербії Александар Вучич

Нагадаємо, влада Косова заборонила в’їзд на автівках із сербськими номерами. Через це на кордоні з Сербією спалахнули протести.

Занепокоєння зросло, коли косовська влада направила до кордону спеціальну поліцію з бронетехнікою, щоб запровадити нові правила, які Приштина називає акцією «взаємності».

Номерний конфлікт

Сербська поліція протягом багатьох років знімає номерні знаки з зареєстрованих у Косові автомобілів, що в’їжджають у Сербію.

Влада Косова заявила, що термін дії угоди, досягнутої під час переговорів за посередництва Європейського союзу у 2016 році, закінчився, і тепер дійсні тільки косівські номери.

У зв’язку з цим сербські водії, на знак протесту, заблокували шосе, що веде до одного з прикордонних пунктів.

Офіційні особи Косова відзначають, що від сьогодні сербські номерні знаки необхідно змінювати на тимчасові.

«Поки наші громадяни мають платити за номерні знаки при в’їзді до Сербії, така практика також буде використовуватися при в’їзді до Косова», – заявив голова уряду Альбін Курті.

Довідково: Колишній сербський автономний край  проголосив незалежність 2008 року в односторонньому порядку. З березня 2020 незалежність визнали 97 держав зі 193 (50 %), країн-членів ООН. Також, 22 з 27 (81 %) країн-членів Європейського Союзу та 26 з 30 (87 %) країн-членів НАТО, 34 з 57 (60 %) країн-членів ОІС визнають державу Косово. Україна не визнає державу Косово.

Балкани Європа Косово Світ Сербія