fbpx
Сербія закупить турецькі ударні БПЛА “Bayraktar”

Сербія закупить турецькі ударні БПЛА “Bayraktar”

Bayraktar TB2 Авіація Балкани БпА (Безпілотні апарати) Європа Закупівлі Світ Сербія Туреччина

Сербія планує придбати турецькі літальні апарати “Bayraktar” вартістю кількасот мільйонів євро. Перші безпілотники Белград розраховує отримати вже наступного року.

Про це заявив президент Сербії Олександр Вучич на спільній пресконференції зі своїм турецьким колегою Реджепом Ердоганом. Зустріч політиків відбулася у Белграді.

Також заступник прем’єр-міністра та міністр оборони Сербії провели бесіду з міністром національної оборони Турецької Республіки.

Представники Туреччини та Сербії заявили, що зацікавлені у покращенні співробітництва у військово-освітній та військово-промисловій сфері.

Хулусі Акар та Небойша Стефанович на зустрічі у Сербії. Вересень 2022. Сербія. Фото: ЗМІ Сербії

Керівництво Сербії ухвалило рішення придбати БЛА “Bayraktar” ще на початку квітня цього року.

Тоді, підбиваючи підсумки навчань “Вогненний щит”, президент Сербії заявив, що попросив свого турецького колегу про постачання цього типу озброєнь поза чергою та отримав відповідну обіцянку.

Вперше Олександр Вучич офіційно заявив про можливість закупівлі безпілотних літальних апаратів турецького виробництва 5 жовтня 2020 року.

Під час виступу перед журналістами у Белграді Олександр Вучич високо оцінив якості БПЛА “Bayraktar” та зазначив, що Сербія зацікавлена ​​у закупівлі таких безпілотних апаратів.

Раніше, 4 липня 2020 року, Збройні сили Сербії прийняли 6 нових розвідувально-ударних безпілотних літальних апаратів CH-92A китайського виробництва.

Безпілотник CH-92A. Фото: Міноборони Сербії

Китайські ударні безпілотники CH-92A розроблені китайською Академією аерокосмічної аеродинаміки (Academy of Aerospace Aerodynamics).

Разом з безпілотниками Сербія придбала для них 18 керованих ракет з лазерним напівактивним наведенням FT-8C китайського виробництва, причому на презентації Олександр Вучич заявив про намір закупити додаткові ракети.

Ракета FT-8C для безпілотника CH-92A Сербії. Фото: Міноборони Сербії

Сербія стала першим відомим замовником цього безпілотника, підписавши у 2018 році угоду про його закупівлю з китайським виробником. У цьому ж контракті сторони домовилися, що  Китай сприятиме розробці сербського безпілотника “Пегас”.

Bayraktar TB2 Авіація Балкани БпА (Безпілотні апарати) Європа Закупівлі Світ Сербія Туреччина