fbpx
«Що таке пам’ятати»: мистецький проєкт до Дня пам’яті захисників України

«Що таке пам’ятати»: мистецький проєкт до Дня пам’яті захисників України

Втрати Київ Україна

До Дня пам’яті захисників України 29 серпня 2020 року відбудеться мистецький проєкт «Що таке пам’ятати».

Про це повідомляє Український мілітарний портал.

В проєкті через мистецтво кіно, фотографії та авторських художніх текстів українських інтелектуалів, письменників та журналістів будуть розповідати історії українських військових, учасників російсько-української війни.

Відкриття експозиції заплановано 29 серпня до День пам’яті захисників України на Михайлівській площі об 11:00.

У програмі передбачено читання літературних текстів та огляд фотостендів. Виставка буде доступна до перегляду протягом місця.

Лист, що на фото, написала донька Настя з Мукачева своєму батьку на фронт

Як повідомляють організатори на сторінці події у Facebook автором фотографій експозиції є Юрій Білак, відомий французький фотограф українського походження, який для участі в проєкті приїздив із Франції до України протягом чотирьох років. Анімована річ на світлинах сайту- сімейна реліквія, яку обрала кожна сім’я для фото.

Аби розповісти історії наших військових у художній формі, українські інтелектуали про кожну з них написали есеї. Зокрема, до проєкту долучилися Юрій Андрухович, Василь Шкляр, Олександр Ірванець, Тамара Горіха Зерня, Лариса Денисенко та ще 16 авторів.

Сама ж експозиція складатиметься з 22 виставкових фотостендів, де через призму авторських фотографій українські сім’ї розповідатимуть історій своїх близьких – загиблих на війні з Росією українських військових.

Кожна сім’я обрала одну сімейну реліквію – річ, яка є найпам’ятнішим нагадуванням про своїх найрідніших: батьківська куртка, гітара, лицарські обладунки, книги. Ці реліквії постають певним продовженням людей, яких фізично зараз з нами немає. А за допомогою QR-коду кожен відвідувач зможе перейти на сайт проекту і детальніше ознайомитися з кожною історією.

Героями проекту стали вчорашні вчителі, журналісти, будівельники, програмісти, моряки, студенти, кадрові військові. Як і більшість з нас, багато з них вчора були цивільними, а вже завтра – військовими. Тут зібрані історії людей з Маріуполя, Житомира, Харкова, Коломиї тощо. Команда проекту показала всю ширину географії, яка у війні зблизила громадян України у боротьбі за право на вільне життя, перш за все розповідаючи про них як про звичайних людей, зі своїми перемогами та поразками.

Тим самим звертаючись до глядача – кожного з нас – людей зі своїми вадами, смаками, темпераментом, досвідом і світоглядом. Ними стали: співак французької опери Василь Сліпак, український заробітчанин Володя Питак, що десять років жив у США, японіст Свят “Скельд” Горбенко і моряк Андрій Назаренко.

Переглянути усі фото та прочитати історії можна на сайті: http://www.plusone.org.ua

Втрати Київ Україна