fbpx
Shield AI інтегрує штучний інтелект в XQ-58 Valkyrie

Shield AI інтегрує штучний інтелект в XQ-58 Valkyrie

XQ-58A Valkyrie Авіабудування Авіація БпА (Безпілотні апарати) Винищувач ОПК Світ США Штучний інтелект

Kratos Defense & Security Solutions та Shield AI підписали угоду про інтеграцію та виведення на ринок штучного інтелекту для дрона XQ-58 Valkyrie.

Про це повідомилила компанія Shield AI.

«Україна втрачає 10 000 безпілотників щомісяця через російську радіоелектронну боротьбу – в першу чергу через те, що росіяни глушать зв’язок і GPS. Якщо літак без екіпажу не може працювати без GPS і без зв’язку, він буде практично марним у майбутніх конфліктах», – сказав Брендон Ценг, співзасновник і президент Shield AI.

Shield AI вже розробила штучний інтелект, який застосовувався на різних платформах, включаючи квадрокоптер, власну безпілотну авіаційну систему під назвою V-BAT і модифікований винищувач F-16.

«Тісна інтеграція з XQ-58 та доступ до нього дозволить виробляти інтелектуальні безпілотні реактивні літаки в терміни, які, відверто кажучи, шокують деяких людей. Зрештою, наш штучним інтелект літатиме на багатьох безпілотних літаках, але я не можу придумати кращого безпілотного літака для початку, ніж Valkyrie», – сказав Ценг.

Ценг заявляє, що поєднання штучного інтелекту з БпА дозволить виконувати завдання не боячись втрати зв’язку та GPS, і що нові безпілотні системи стануть засобом стратегічного стримування.

«Взявши найбільш економічно ефективні, перевірені, існуючі та серійні безпілотні літаки з ключовими характеристиками та об’єднавши їх з найбільш розумними, здібними та перевіреними пілотами зі штучним інтелектом, компанії Kratos та Shield AI мають унікальну можливість швидко вивести на ринок перший та найкращий безпілотний літак для командно-штабних операцій», – прокоментував Ерік Демарко, генеральний директор компанії Kratos.

XQ-58 Valkyrie

Valkyrie – це реакивний безпілотний літальний апарат виробництва компанії Kratos Defense & Security Solutions.

Дрон розроблявся в рамках програми LCAAT (Low Cost Attritable Aviation Technologies), що передбачає стоврення недорогих безпілотників для роботи у зв’язці з F-22, F-35 та F-15EX.

Він може літати на високих дозвукових швидкостях та злітати без злітно-посадкової смуги.

За повідомленням Kratos Defense, задовольняти або перевищувати вимоги ВПС до дальності у 1500 морських миль (~ 2800 км) з 500-фунтовим корисним навантаженням (~ 230 кг).

БпА цієї програми повинні мати озброєння та засоби спостереження. У випадку з Valkyrie, першим озброєнням став баражуючий боєприпас ALTIUS-600.

XQ-58A Valkyrie Авіабудування Авіація БпА (Безпілотні апарати) Винищувач ОПК Світ США Штучний інтелект