fbpx
Шпигував за 3-ю штурмовою бригадою: у Києві затримали агента РФ

Шпигував за 3-ю штурмовою бригадою: у Києві затримали агента РФ

Війна з Росією Держзрада Затримання Київ СБУ Україна ФСБ Росії Шпигунство

У Києві затримали російського агента, який шпигував за Третьою штурмовою бригадою ЗСУ.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Він також намагався влаштуватися на оборонне підприємство у столичному регіоні.

У СБУ розповіли, що 52-річний мешканець Києва збирав розвіддані про Сили оборони та стратегічну інфраструктуру України. Він намагався виявити і передати росіянам локації запасних командних пунктів Третьої штурмової бригади та штабу Сухопутних військ ЗСУ. За даними слідства, чоловік восени 2023 року був дистанційно завербований ФСБ РФ.

“Агент «зливав» окупантам координати ключових енерго- і теплогенеруючих підприємств, які забезпечують світлом та опаленням більшу частину цивільної інфраструктури столиці”, – зазначили у повідомленні.

За даними кіберфахівців СБУ, російський агент збирав інформацію як про електропідстанції та магістральні лінії електропередач, так і про котельні КП «Київтеплоенерго».

Дані були потрібні росіянам для підготовки нових ударів по українській військовій та критичній інфраструктурі.

Також російський агент намагався влаштуватися до оборонного заводу у столичному регіоні. Для цього чоловік підготував на себе резюме та направив його до кадрового підрозділу стратегічного підприємства.

Комунікація киянина з представниками російської спецслужби відбувалась через Telegram-канал і анонімний чат месенджера.

“Щоб виявити локації потенційних цілей для ворога, зрадник обходив вулиці Києва та його околиці й приховано фотографував «потрібні» об’єкти. За кожне виконане завдання фсб перераховувала на банківську картку свого агента грошову винагороду”, – зазначили у СБУ.

Повідомляється, що під час обшуків у помешканні затриманого вилучено мобільний телефон із доказами листування з агресором та банківські картки, на які він отримував російські гроші.

На підставі зібраних доказів фігуранту повідомили про підозру у державній зраді. Наразі він під вартою, йому загрожує довічне ув’язнення.

Війна з Росією Держзрада Затримання Київ СБУ Україна ФСБ Росії Шпигунство