fbpx
Швейцарія обрала F-35

Швейцарія обрала F-35

F-35 Lockheed Martin Авіація Винищувач Європа Закупівлі ПС Швейцарії Швейцарія

Швейцарія, за результатами міжнародного тендеру, обрала для своїх Повітряних сил багатоцільові винищувачі F-35.

Про це пише Defense News.

Пропозиція Lockheed Martin обійшла на конкурсі літаки від Airbus, Dassault та Boeing.

Претендентами в тендері на новий винищувач для Швейцарії були: Eurofighter від Airbus, Rafale від французької Dassault, Boeing F/A-18 Super Hornet або Lockheed Martin F-35A.

Федеральна рада Швейцарії заявила, що F-35 має найвищі показники за найнижчу ціну, а пропозиція Lockheed склала на 2,16 млрд доларів менше, ніж найближчого конкурента.

Швейцарія планує витратити до 6 мільярдів швейцарських франків (6,5 мільярда доларів США) на придбання 36 винищувачів F-35A для заміни флоту F/A-18.

Багатоцільові літаки F-35 Королівських Повітряних сил Австралії 1

Американський бойовий літак п’ятого покоління Lockheed Martin F-35A Lightning II показав кращі результати при оцінці представниками Повітряних сил Швейцарії.

Нагадуємо, що 23 березня 2018 року, Міністерство оборони, цивільного захисту та спорту Швейцарії опублікувало вимоги до нових літаків, а 6 липня 2018 року Armasuisse (організація зі закупівель озброєнь у Швейцарії) направило запити про пропозиції на їх поставку.

Запити були направлені іноземним урядовим агентствам країн НАТО і ЄС, які реалізують програми поставки винищувачів спільно з компаніями-виробниками, включаючи шведську Saab (Gripen E), французьку Dassault (Rafale), представлений німецьким підрозділом Airbus консорціум Eurofighter (Typhoon), американські Boeing (F/A-18E/F Super Hornet) і Lockheed-Martin (F-35A Lightning II).

Нові винищувачі F-35 ВПС Австралії. Фото: МО Австралії

Всі п’ять кандидатів представили свої пропозиції на поставку нових винищувачів до 25 січня 2019 року. Проте, компанії Saab було рекомендовано відмовитися від подальшої участі в конкурсі, оскільки Gripen E на той час, не знаходився в серійному виробництві. Через те, що у 2018 році близько 53% населення, на загальнонаціональному референдумі, висловилося проти фінансування закупівлі винищувачів Gripen E шведської компанії Saab.

З лютого по березень 2019 року фахівці Armasuisse і ПС Швейцарії провели випробування запропонованих літаків, оцінку аспектів їх обслуговування, аналіз інформації про експлуатацію і підтримку, а також програм навчання.

Швейцарія також придбає п’ять систем протиракетної оборони Patriot у Raytheon Technologies, які перемогли систему SAMP/T у французької Eurosam.

F-35 Lockheed Martin Авіація Винищувач Європа Закупівлі ПС Швейцарії Швейцарія