fbpx
Швейцарія шукає ЗРК середньої дальності

Швейцарія шукає ЗРК середньої дальності

Diehl Defence Kongsberg MBDA Raytheon Європа ППО та ПРО Світ Швейцарія

Швейцарія направила запит із пропозиціями трьом європейським розробникам систем протиповітряної оборони середньої дальності.

Про це повідомляє німецьке видання Hartpunkt.

У пошуках наземного зенітного комплексу середньої дальності Федеральне управління озброєнь Швейцарії направило запит до трьох європейських компаній-виробників.

Програма Bodluv MR, в рамках якої відкрито конкурс, націлена на заміну застарілих та готових до списання зенітних ракетних систем Rapier, а також закрити прогалину у протиповітряній обороні швейцарської армії.

Відомо, що пропозиції вже отримала німецька компанія Diehl Defense. Очікується, що іншими учасниками конкурсу також стануть норвезько-американський консорціум компаній Kongsberg і Raytheon, а також MBDA.

Відповідно, конкурс проходитимо між німецьким зенітним комплексом Iris-T SLM, норвезько-американським NASAMS та, ймовірно, британським CAMM.

Швейцарський тендер

Федеральне управління озброєнь Швейцарії надіслали запит аби виробники надіслали пропозиції з системами відповідного класу, які вже успішно використовуються.

Пропозиції повинні містити, серед іншого, такі елементи:

  • Інформація про поставки наземних систем протиповітряної оборони середньої дальності, включаючи визначене матеріально-технічне забезпечення та озброєння
  • Очікувані та вже розпочаті офсетні проекти
  • Інформація про ціну як обов’язкова відправна точка для детальних переговорів щодо закупівель, а також інформація для визначення витрат протягом життєвого циклу

Після отримання пропозицій від компаній-виробників до середини липня 2024 року відбудеться їх оцінка та звіт по її завершенню.

Окрім зазначених напрямків Управління також вивчить потенціал співпраці в різних сферах, таких як навчання та майбутнє обслуговування систем. Особлива увага приділятиметься інтеграції швейцарської промисловості у виробництво майбутніх систем.

Нагадаємо, що Швейцарія приєдналась до ініціативи «European Sky Shield», котра передбачає в рамках загальноєвропейських програми придбання систем протиповітряної і протиракетної оборони.

Кожна країна – учасниця проекту обирає системи самостійно. Однак Німеччина, як засновник програми, задала напрямок, оголосивши плани на закупівлю ЗРК Iris-T у вітчизняного виробника Diehl Group як систему ППО середньої дальності, Patriot від американської Raytheon Technologies як систему ППО великої дальності та Arrow 3 від ізраїльської IAI як заатмосферну систему ПРО великої дальності.

Diehl Defence Kongsberg MBDA Raytheon Європа ППО та ПРО Світ Швейцарія