fbpx
Швейцарія утилізує системи Rapier

Швейцарія утилізує системи Rapier

Велика Британія Війна з Росією Європа ЗРК Світ Україна Швейцарія

Армія Швейцарії знімає з озброєння та утилізує ЗРК Rapier. Першу частину установок вже демонтовано. Експерти вважають, що це озброєння могло б бути передане Україні.

Про це повідомляє видання NZZ.

Планується, що всі системи будуть демонтовані і утилізовані“, – каже речник федерального офісу оборонних закупівель Armasuisse Кай-Гуннар Сіверт.

Швейцарія закупила комплекси Rapier у 1980-х роках. У 2007 році федеральний уряд вклав кошти у модернізацію. Тоді армія закупила 2 000 сучасних керованих ракет.

ЗРК Papier армії Швейцарії Фото: армія Швейцарії

Зараз вони також будуть утилізовані, оскільки Швейцарія виводить Rapier з експлуатації з кінця 2022 року.

Колишній головний редактор “Allgemeine Schweizerische Militaerzeitschrift” (ASMZ) Петер Шнайдер підкреслив, що це озброєння старе, але ще може експлуатуватися. Такими установками Велика Британія захищала Олімпійські ігри в Лондоні у 2012 році.

Вони можуть бути дуже добре використані проти низьколітаючих цілей, таких як безпілотники”. ЗРК Repair також можна було б боротися з винищувачами або гелікоптерами“, – додав він.

Також Шнайдер підкреслив, що таке озброєння могло б використовуватися Україною для боротьби з безпілотниками, щоб захистити критичну інфраструктуру.

Утилізація комплексів викликала дискусію серед політиків, які займаються питанням безпеки.

Зазначають, що передача озброєння Україні було б юридично можливим, оскільки це британська система, тому до неї застосовуються зовсім інші експортні правила.

Постріл ЗРК Papier Фото: армія Швейцарії

Реекспорт Rapier

Згідно з рішенням Федеральної ради Швейцарії від 2006 року, іноземне озброєння має бути продане назад країні-виробнику у першочерговому порядку. У рішенні підкреслено, що продаж відбувається “без жодних умов”. Крім того, Швейцарія не має вимагати заборони реекспорту.

Однак Берн не отримав відповідного запиту з Лондона. При цьому рішення про утилізацію систем було ухвалено у 2019 році, але уряд Швейцарії не запитував чи зацікавлена в Rapier Велика Британія.

Для Швейцарії не характерно активно пропонувати списані військові системи на продаж“, – каже прессекретар Armasuisse Кай-Гуннар Сіверт.

Водночас Велика Британія поетапно зняла з озброєння системи Rapier у 2021 році. У Міноборони Об’єднаного Королівства заявили, що утилізували всі ракети це до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Пізніше утилізація викликала критику, основна теза полягала в тому, що ця зброя могла б знадобитися Україні.

Комплекс протиповітряної оборони Rapier. Фото з відкритих джерел

Окрім систем Rapier, які зараз вже утилізують, Швейцарія виведе з експлуатації бойові бронетранспортери M113 та понад 100 артилерійських систем M109.

Rapier

Rapier і її експортний варіант Jernas це система ППО “земля-повітря”. Спочатку її розробляли для міноборони Великої Британії, як оборонну систему епохи Холодної війни (вона була розгорнута в 1971 році).

Найсучасніша версія ЗРК Rapier використовує ракети Rapier Mk 2 виробництва MBDA. Ракета може збивати цілі на максимальній дальності 8 км та висоті 5 км.

Нагадаємо, Нижня палата парламенту Швейцарії — Національна рада — відхилила пропозицію щодо послаблення заборони на реекспорт боєприпасів та зброї.

Депутати готові змінити рішення, якщо Генеральна асамблея ООН двома третинами голосів засудить таку агресивну війну та країну-агресора.

Велика Британія Війна з Росією Європа ЗРК Світ Україна Швейцарія