fbpx
Швеція додатково виділить на підтримку України 17,9 млн євро

Швеція додатково виділить на підтримку України 17,9 млн євро

Війна з Росією Військова допомога Європа Світ Україна Швеція

Швеція посилює підтримку України та надасть додатково 17,9 млн євро (200 млн шведських крон).

Ці кошти будуть направлені у Міжнародний фонд підтримки України під керівництвом Великої Британії.

Швеція посилює підтримку оборони України. Під час зустрічі в Ризі з партнерами з Об’єднаних експедиційних сил Швеція оголосила про виділення додаткових 200 мільйонів шведських крон через Міжнародний фонд підтримки України під керівництвом Великої Британії для зміцнення військового потенціалу України. Свобода і незалежність українського народу є передумовою безпечної та захищеної Європи“, – заявив прем’єр-міністр Королівства Швеції Ульф Крістерссон.

Загалом від лютого 2022 року Швеція надала Україні 906 мільйонів євро підтримки і 572 млн євро з цієї суми були направлені на надання військової допомоги.

Допомога Швеції Україні станом на грудень 2022 Джерело: Посольство Швеції в Україні

Також уряд Швеції виділяв кошти на гуманітарну допомогу, фінансову підтримку, відбудову та підтримку реформ.

Крім того, країна підтримує Україну через структури ЄС та ООН.

11 грудня стало відомо, що Швеція надасть Україні дев’ятий пакет військової допомоги, який буде на 50% більшим за попередній. Таке рішення було ухвалено через ескалацію з боку РФ.

В цьому пакеті допомоги – системи протиповітряної оборони, комплектуючі для інших систем ППО та зимова амуніція для військових.

Які саме системи озброєння передає Швеція та коли вони можуть бути доставлені в Україну – не називають.

Восьмий пакет допомоги містив системи протиповітряної оборони, боєприпаси, транспортні засоби для особового складу, особисте спорядження, включаючи зимове спорядження та бронежилети, обладнання для прицілювання, намети та маскувальні сітки.

Нагадаємо, цього року Україна отримала більше чверті поставленої на експорт військової техніки та озброєння із Німеччини. Уряд країни у 2022 році затвердив експорт зброї загальною вартістю 8,35 млрд євро.

Війна з Росією Військова допомога Європа Світ Україна Швеція