fbpx
Швеція переводить штаб ВМС у підземну фортецю

Швеція переводить штаб ВМС у підземну фортецю

Балтія Королівський ВМФ Швеції Світ Флот Швеція

Швеція переводить штаб-квартиру свої Військово-морських сил (ВМС) з Стокгольму в побудовану під час “Холодної війни” підземну фортецю на острові Муско (також відомий як Muskö або Muskoanlaggningen)

Про це повідомляє ERR з посиланням на заяву командування шведських ВМС

Вказана фортеця проектувалась та побудована з урахуванням можливості витримування ядерного удару.

В самій Швеції прямо кажуть, що ці міри через дії Росії.

“Цей крок оснований на міркуваннях, що Росія може застосувати потужну зброю, захист від якого може дати лише Муско”, – сказав старший аналітик Департаменту оборонних досліджень Швеції Ніклас Гранхолм

Будівництво підземної бази ВМС тривало 17 році та було завершено у 1969-у році.

Вона включає:

  • кілометри підземних тунелів
  • судноремонтний завод на чотири доки
  • численні казарми для особового складу
  • шпиталем на 1000 ліжок
  • великими печерами для укриття кораблів

Після розпаду СРСР Швеція законсервувала штаб та базу ВМС на острові, частина площ здається в оренду суднобудівним компаніям. Для її повного оснащення може знадобитися 2-3 роки.

“Командування ВМС має протриматися та працювати в тому числі в умовах нападу. Таким чином, Муско – кращий вибір. Збройні сили мають адаптувати свою діяльність, щоб впоратись з викликами від зовнішньої обстановки яка погіршується”, – пояснили в прес-службі шведських ВМС

Починаючи з 1990 року, Швеція проводила політику скорочення військових видатків, проте після війни Росії з Грузією та агресії проти України з окупацією Криму та частини Донбасу, бюджет на військові потреби передивилися. Також у 2017-у році був відновлений загальновійськовий призов.

Балтія Королівський ВМФ Швеції Світ Флот Швеція