fbpx
Швеція провела масовані пуски протикорабельних ракет

Швеція провела масовані пуски протикорабельних ракет

RBS-15 Балтія Європа Протикорабельні ракети (ПКР) Світ Швеція

Збройні сили Швеції провели тренування із масованими пусками протикорабельних ракет із усіх типів платформ.

Про це повідомляє ресурс Naval News.

Навчання відбувалися на полігоні Härnösand. До навчань були залучені ракетний корвет класу Visby HSwMS Helsingborg (K32), винищувач JAS 39 Gripen і наземний протикорабельний ракетний комплекс.

Цікаво, що наземні протикорабельні ракетні комплекси були повернуті в збройні сили Швеції лише в листопаді 2016 року.

Кожна із платформ відстрілялася двома протикорабельними ракетами RBS 15. Тим самим була продемонстрована здатність проводити спільні скоординовані операції проти надводних цілей.

Міністерство оборони Швеції пояснило дані навчання посиленням нестабільності і невизначеності в світі – особливо в регіоні, де знаходиться дана країна. Як наслідок, це вимагає від збройних сил країни здатності спільно вирішувати важкі завдання.

ПКР RBS 15 була прийнята на озброєння в Швеції в 1985 році. Її дальність складала 70 км.

В рамках останніх тренувань використовувалася модифікація ракети RBS 15 MK II. Дана ракета має такий самий радіус як і ракета першого покоління. Проте RBS 15 MK II має кращу систему наведення шляхом поєднання інерціальної системи навігації по GPS та активної радіолокаційної головки наведення. Даний тип ракети введено в експлуатацію в 1998 році.

Версія RBS 15 MK IIІ не використовується в збройних силах Швеції. Її операторами є збройні сили ФРН і Польщі. Дальність цієї модифікації складає 250 км. Окрім морських цілей ракета RBS 15 MK IIІ може знищувати і наземні цілі.

Момент перед влучанням RBS-15 в мішень

Збройні сили Швеції планують перейти відразу від модифікації RBS 15 MK II до RBS 15 MK IV. Компанія Saab обіцяє, що нова ракета матиме більший радіус (300+ км) і кращу головку самонаведення і при цьому меншу вагу. RBS 15 MK IV буде використовуватися на винищувачах JAS Gripen Е та на ракетний корветах класу Visby із середини 2020-х.

RBS-15 Балтія Європа Протикорабельні ракети (ПКР) Світ Швеція