fbpx
Швеція вивчає можливість направити до України військових радників

Швеція вивчає можливість направити до України військових радників

Війна з Росією Європа Світ Україна Швеція

Управління матеріально-технічного забезпечення Швеції вивчає можливість направити до України військових радників задля поглиблення співпраці зі Збройними силами України.

Про це повідомляє видання Forsvarssektorn з посиланням на міністра оборони Швеції Пола Йонсона.

За рішенням уряду Швеції, Управління матеріально-технічного забезпечення розпочне дослідження щодо відрядження до України військових радників, які допоможуть розв’язати питання оборонних закупівель між двома країнами.

Цей крок дасть можливість посилити підтримку України та забезпечити постійний канал зв’язку між певними відомствами, який спрямований на оборонну співпрацю.

«Ми надали значну військову підтримку Україні, і Управління матеріально-технічного забезпечення відіграє важливу роль в ухваленні рішень щодо постачання зброї», — зазначив Йонсон.

На сьогодні Швеція передала Україні 16 пакетів військової допомоги вартістю 1,3 мільярда доларів США, куди увійшла різноманітна бойова техніка.

Додатковою роботою для агенції також стане вивчення досвіду експлуатації переданої техніки, а також аналізу та вивчення того, як ця техніка показала себе в бою.

За словами міністра оборони, на сьогодні запаси озброєння Швеції стали мінімальними, тому агенція має вивчати питання того, яку саме техніку Швеція зможе виробляти, щоб передавати її Україні у майбутньому.

Нагадаємо, що в межах власних пакетів військової допомоги уряд Швеції передав на потреби Україні основні бойові танки Strv 122 (Leopard 2A5), бойові машини піхоти CV90, самохідні артилерійські установки Archer, а також анонсував передачу гусеничних бронетранспортерів Pbv402, нових всюдиходів та іншої техніки.

Окрім цього, Швеція замовила близько 1000 бойових машин CV90 для України, які вироблятимуть на підприємствах у Швеції та Нідерландах і передаватимуть Україні.

Перші машини, як очікуєтьсяУкраїна отримає від Нідерландів у 2026 році, які, крім того, будуть вироблені на території Нідерландів.

Нідерланди інвестують понад 400 мільйонів євро у шведський фонд, який має забезпечити виробництво бойових машин CV90 для України.

Війна з Росією Європа Світ Україна Швеція