fbpx
SIPRI: Найближчі десятиліття поновиться гонка ядерних озброєнь

SIPRI: Найближчі десятиліття поновиться гонка ядерних озброєнь

Велика Британія Війна з Росією Ізраїль Індія Китай (КНР) Пакистан Північна Корея (КНДР) Росія Світ США Франція Ядерна зброя

На тлі війни Росії проти України світ очікує новий виток гонки ядерних озброєнь. Про це свідчить нове дослідження Стокгольмського міжнародного інституту досліджень проблем миру (SIPRI), повідомляє “DW”.

Експерти зазначають, що всі дев’ять країн, які мають ядерну зброю – Росія, США, Китай, Франція, Великобританія, Пакистан, Індія, Ізраїль та Північна Корея, починають активно модернізувати свій арсенал.

За даними SIPRI кількість ядерних боєголовок станом на січень 2022 складає 12 705 одиниць, з них активні та потенційно готові до використання – 9440.

Це число змінилося порівняно з минулим роком, тоді ядерний арсенал складав 13 080 боєголовок.

Дослідники зазначають, що зменшення кількості пояснюється не процесом роззброєнням, а зняттям з озброєння США та Росією застарілих систем. Тож число активних боєголовок за рік практично не змінилося.

Є чіткі ознаки того, що зменшення ядерних арсеналів, що мало місце після закінчення холодної війни, завершилося“, – зазначив Ганс Крістенсен, провідний експерт SIPRI з ядерної зброї.

Це твердження підтверджує і директор програми SIPRI зі зброї масового знищення Вільфред Ван:

Усі ядерні держави зараз розширюють або модернізують свій арсенал, а більшість із них ще й переходять до агресивнішої риторики щодо застосування атомної зброї та її ролі у їхній військовій стратегії“, – сказав він.

США та Росія

Росія та США сукупно мають понад 90 відсотків світового ядерного арсеналу.

Фахівці SIPRI відзначають, що на початок 2022 року РФ – на додаток до стратегічних ядерних озброєнь – мала 1912 зарядів тактичної ядерної зброї. Разом з тим серед аналітиків немає єдності з приводу того, що відносити до тактичних ядерних озброєнь.

Вважають, що російські нестратегічні ядерні сили мають на меті нівелювати слабкість конвенційної частини озброєнь. Таким чином намагаються вирівняти ядерний паритет РФ та США.

Знята з бойового чергування американська ракета з ядерною боєголовкою Фото з відкритих джерел

Китай

Фіксують інтенсивний розвиток ядерної програми Китаю в останні місяці. Супутникові знімки підтверджують, що КНР веде спорудження до 300 нових пускових шахт для ракет. Крім того, припускають, що за минулий рік атомною зброєю оснастили новий китайський підводний човен.

Велика Британія

Минулого року про розширення ядерного арсеналу повідомила Велика Британія. Це стало відмовою від політики роззброєння, якої країна дотримувалася до цього.

Раніше Велика Британія критикувала Китай та Росію за небажання оприлюднювати реальну статистику щодо їхніх ядерних програм, тепер британці і самі заявили, що засекретять дані про власні атомні озброєння.

Франція, Індія, Пакистан та Ізраїль

Минулого року Франція оголосила про початок розробки підводних човнів нового третього покоління з ядерною зброєю на борту.

Різні програми модернізації також реалізовують Індія, Пакистан та Ізраїль.

Нагадаємо, ізраїльська сторона офіційно не підтверджує, але й не спростовує наявність у себе ядерної зброї.

Північна Корея

Північна Корея послідовно визначає ядерне озброєння центром своєї доктрини національної безпеки. Зазначають, що впродовж минулого року Пхеньян не проводив ядерних випробувань.

Фото на тему: Ядерна зброя Північної Кореї

Експерти SIPRI вважають, що арсенал Північної Кореї це приблизно 20 боєголовок, також в Північній Кореї є матеріали для створення ще 20-25 атомних зарядів.

Висновки

У підсумку експерти Стокгольмського міжнародного інституту досліджень проблем миру констатують, що нині ризик застосування ядерної зброї зараз вищий, ніж будь-коли з часу закінчення холодної війни.

Нагадаємо, у Сполучених Штатах через загрозу ядерної війни стався бум виробництва підземних бункерів для замовників з усього світу.

Велика Британія Війна з Росією Ізраїль Індія Китай (КНР) Пакистан Північна Корея (КНДР) Росія Світ США Франція Ядерна зброя