fbpx
Скарга Росії на Україну до ЄСПЛ за «водну блокаду Криму» – пропагандистський хід

Скарга Росії на Україну до ЄСПЛ за «водну блокаду Криму» – пропагандистський хід

Європа Крим Російська агресія Росія Україна

Скарга Росії на Україну до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) за «водну блокаду Криму» є лише пропагандистським ходом.

Про це пише «Голос Америки».

У Києві впевнені, що скарга Росії проти України в ЄСПЛ, зокрема за «водну блокаду Криму», немає юридичних перспектив, і називають це пропагандистським ходом, який розрахований на російського споживача.

Міністр юстиції України Денис Малюська вважає, що подана російською Генпрокуратурою скарга на Україну до ЄСПЛ «приречена на поразку» та потрібна лише для «промивання мізків».

Судячи з прес-релізу Генпрокуратури країни-агресора, а також їх МЗС, Росія переплутала ЄСПЛ з шоу на російському телебаченні – в судовому заяві виклали все міфи російської пропаганди. Зовсім безглуздим такий вчинок не назвеш – у них з’явиться додаткова медіа майданчик для промивання мізків і медіа-привід. Але з юридичної точки зору – їх очікує неминуча поразка, – зазначив Денис малюська на своїй сторінці в Фейсбуці.

Росія 22 липня, вперше подала позов проти України до Європейського суду з прав людини, на підставі ст. 33 Конвенції про захист прав людини і основних свобод.

Скарга покликана «привернути увагу Європейського Суду і всього світового співтовариства до грубих і систематичних порушень прав людини українською владою».

Окрім того, Росія направила терміновий запит з вимогою забезпечувальних заходів щодо України, в рамках міждержавної скарги на Україну до Європейського суду з прав людини де вимагається, зокрема:

Припинити обмеження прав російськомовних осіб, зокрема, щодо доступу до використання їх рідної мови в школах, ЗМІ та інтернеті. Та вимогу до влади України призупинити блокаду Північно-Кримського каналу.

Проте, вищевказані вимоги суд вирішив відхилити, зазначивши, що вони не стосуються серйозних ризиків заподіяння непоправної шкоди основному праву відповідно до Конвенції. Там також додали, що подібні запити суд виконує виключно за наявності ризику заподіяння непоправної шкоди.

У російській Генпрокуратурі зазначили, що скарга «Росія проти України» – це перша в історії Росії міждержавна скарга, яка подана російською владою в європейський суд.

Російські збройні формування на Донбасі. На фото БТР-80 російської модифікації та танк Т-64БВ.

Також, у додатку до прес-релізу генпрокуратура Росії конкретизує претензії, висунуті до української влади. Перераховуючи випадки, в яких, за версією російського відомства, Україна порушувала права і свободи громадян – як українців, так і росіян.

Європа Крим Російська агресія Росія Україна