fbpx
Слідство по MH17: український БУК не збивав літак

Слідство по MH17: український БУК не збивав літак

MH17 Авіаінциденти Війна на Донбасі Нідерланди Російська агресія Суд

Слідство у справі катастрофи MH17 повністю спростувало версію українського “Бука”.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Об’єднана слідча група (JIT), яка розслідувала обставини катастрофи над Донбасом малайзійського “Боїнга-777”, не знайшла підтвердження того, що літак був збитий ракетно-зенітним комплексом “Бук” української сторони.

Про це у вівторок, 9 червня, під час відновився процесу в залі судового комплексу на околиці амстердамського аеропорту “Схіпхол” повідомив нідерландський прокурор Тейс Бергер.

За словами Бергера, слідча група вивчила версію про можливу присутність в районі запуску ракети українського “Бука”, проаналізувавши понад 2400 фотографій як українських, так і російських систем.

ЗРК БУК України. Фото з параду Незалежності України

Крім того, були вивчені місця, з яких міг вестися обстріл і проаналізовані системи “Бук” українських збройних сил.

Також були вивчені надані українськими військовими дані місцеперебування “Буків” України.

“Все це не надало ніякої інформації про знаходження української системи “Бук” в цьому районі 17 липня 2014 року”, – заявив прокурор.

Процес в Нідерландах у справі про збитий “Боїнгу-777” відновився в понеділок і повинен тривати до 3 липня.

Процес

Міжнародне розслідування, очолюване Нідерландами, дійшло висновку, що Боїнґ-777 Малайзійських авіаліній, який 17 липня 2014 року летів з Амстердама до Куала Лумпура, був уражений російською ракетою з установки «Бук», завезеною на українську територію для підтримки збройних формувань так званої «Донецької народної республіки» і «Луганської народної республіки».

Суд над чотирма особами, яких нідерландська прокуратура обвинуватила в організації транспортування ракетної установки, у застосуванні її та вивезенні назад до Росії, почався 9 березня 2020 року.

Жоден з них не з’явився на процес, але закони Нідерландів передбачають можливість судити підозрюваних заочно.​

Обвинувачені:

  • Ігор Гіркін, громадянин Росії, службовець російської Федеральної служби безпеки у відставці, який називав себе “міністром оборони ДНР”.
  • Сергій Дубінський, громадянин Росії, відставний службовець Головного розвідувального управління Міністерства оборони Росії.
  • Олег Пулатов, громадянин Росії, відставний офіцер російської армії.
  • Леонід Харченко, громадянин України, командувач підрозділом розвідки “ДНР”.

Лише Олега Пулатова на процесі офіційно представляють адвокати.

Підозрювані по справі MH17

Одним з ключових питань суду є те, чи буде розкритий повний ланцюг причетних, і чи будуть висунуті обвинувачення іншим підозрюваним.

З виступів представників прокуратури у березні стало відомо, що їм вдалося заручитися свідченнями осіб, які ймовірно були очевидцями і можливо учасниками подій пов’язаних зі збиттям MH17.

Прокуратура наголосила на збереженні анонімності свідків і їх захисті, вказавши, що Росія і зокрема російські спецслужби становлять для тих людей загрозу.

MH17 Авіаінциденти Війна на Донбасі Нідерланди Російська агресія Суд