fbpx
Словаччина може припинити експлуатацію МиГ-29 вже в серпні

Словаччина може припинити експлуатацію МиГ-29 вже в серпні

Авіація Військова допомога МиГ-29 НАТО ПС Словаччини Словаччина Сусіди

Словаччина може припинити експлуатацію винищувачів МиГ-29 вже за кілька тижнів – наприкінці серпня.

Про таку перспективу йдеться у репортажі словацького телеканалу RTV.

Як повідомляється, від початку вторгнення РФ в Україну словацькі Повітряні сили мають проблеми з організацією ремонту своїх МиГ-29.

Міністерство оборони Словаччини вважає, що літаки можна буде відправити в Україну. Вартість трансферу у відомстві оцінюють в 300 млн євро. Кошти на передачу літаків мають надати з фондів Євросоюзу, вважають у Братиславі.

Іншим варіантом компенсації може бути аналогічна техніка від країн НАТО.

«Наш інтерес полягає в тому, щоб ці літаки йшли в Україну. Тому також можливий сценарій, коли Словаччина надасть Україні літаки та отримає від іншої країни відповідну вартість, необхідну їй для оборони», – сказала Мартіна Коваль Какащикова, речниця Міноборони.

Після того, як Словаччина втратить можливість самостійно охороняти свій повітряний простір їй допоможуть виконувати це завдання союзники з Чехії та Польщі. З проханням про таку допомогу до них звернулися ще в червні.

Парк словацьких МиГ-29 це 11 машин: 9 MiG-29AS та 2 спарки MiG-29UBS.

MiG-29AS – модернізація МиГ-29А (експортний спрощений варіант радянського винищувача для країн Варшавського договору) до варіанта МиГ-29СД. Літак під час модернізації у 2000-их отримав нові можливості з дозаправки у повітрі. Також були встановлені західні прилади навігації та радіозв’язку. Ключове вдосконалення – нова РЛС, що дозволяє застосовувати ракети з тепловими та радіолокаційними головками самонаведення.

Варто відзначити, що за даними з відкритих джерел в складі Повітряних сил Словаччини несуть чергування лише половина з цих машин. Мова йде про 5 MiG-29AS та 1 MiG-29UBS зі складу 81-го крила, що базується в Слячі.

Отримання Україною словацьких МиГ-29 не надасть Повітряним силам України додаткових переваг над противником, що має на озброєнні сучасніші винищувачі. Однак розширений парк МиГ-29 дозволить вести чергування на більшій площі країни. Для здобуття паритету з противником ПС ЗСУ потребують досконаліших західних винищувачів (F-16, F-15 або аналоги).

Авіація Військова допомога МиГ-29 НАТО ПС Словаччини Словаччина Сусіди