fbpx
Словаччина передає Україні 13 винищувачів МиГ-29

Словаччина передає Україні 13 винищувачів МиГ-29

Авіація Винищувач Війна з Росією Військова допомога Європа МиГ-29 Світ Словаччина Сусіди Україна

Уряд Словаччини 17 березня схвалив передачу Україні 13 винищувачів МиГ-29.

Про це повідомив прем’єр-міністр країни Едуард Геґер.

Бойові літаки будуть передані в рамках оборонної допомоги, яку Словаччина надає Україні.

Додаткові літаки, про які Україна просила з початку війни, мають допомогти Повітряним силам у контролі повітряного простору та перехопленні ворожих цілей.

«Уряд Словаччини щойно схвалив відправку 13 МиГ-29 в Україну! Обіцянки потрібно виконувати, і коли президент Володимир Зеленський попросив більше зброї, включаючи винищувачі, я сказав, що ми зробимо все можливе. Радий, що інші роблять те саме. Військова допомога – ключ для того, щоб Україна могла захистити себе та всю Європу від росії», – написав він у Twitter.

МиГ-29 ПС Словаччини Фото: Lukasz

Нагадуємо, нещодавно стало відомо, що Польща готова разом зі Словаччиною передати Повітряним силам ЗСУ винищувачі МиГ-29. Про це повідомив міністр оборони Словаччини Ярослав Надь.

Він зазначив, що розмовляв з головою міноборони Польщі Маріушем Блащаком на зустрічі міністрів оборони Євросоюзу 8 березня у Стокгольмі, і той сказав, що Варшава погодиться на спільний процес передачі Україні літаків МиГ-29.

Також президент Польщі Анджей Дуда в інтерв’ю CNN підтвердив готовність до таких дій. Він заявив, що Варшава готова передати Україні свої винищувачі МиГ-29 у рамках міжнародної коаліції.

МиГ-29 Повітряних сил Польщі. Фото: ЗМІ Польщі

А вже 16 березня Анджей Дуда заявив, що найближчими днями Польща планує передати Україні перші чотири винищувачі МиГ-29, а пізніше – взагалі всі свої літаки цього типу.

Передача МиГ-29 від Словаччини

Про можливість передачі Україні радянських винищувачів влада Словаччини заявляла ще минулого року. Однак далі розмов справа тоді не пішла.

МиГ-29 ВПС Словаччини Фото: BIstvan/jetphotos.com

5 лютого цього року голова Міноборони України Олексій Резніков сказав, що союзники дадуть ЗСУ тактичну авіацію і “обговорюється лише тип винищувача”. А вже 9 лютого 2023 року Хегер пообіцяв, що влада Словаччини зробить все можливе, аби передати Україні винищувачі.

Нагадаємо, що 1 вересня 2022 року Словаччина вивела з експлуатації свої винищувачі МиГ-29.

Авіація Винищувач Війна з Росією Військова допомога Європа МиГ-29 Світ Словаччина Сусіди Україна