fbpx
Словаччина зацікавлена ​​в корейських літаках FA-50 і танках К2

Словаччина зацікавлена ​​в корейських літаках FA-50 і танках К2

T-50/FA-50 Авіація Азія Південна Корея (Республіка Корея) Світ Словаччина Танк

Делегація зі Словаччини на чолі з міністром оборони буде присутня на виставці оборонної промисловості «Defense Expo Korea 2022».

Про це повідомила корейська газета Munhwa Ilbo.

Візит пов’язаний із планом модернізації словацьких Збройних сил до 2035 року. Він серед іншого передбачає і закупівлю великої кількості танків та бронеавтомобілів, а також навчально-тренувальних літаків.

Крім виставки «Defense Expo Korea» словаки також відвідають завод KAI у Сачхоні та завод Hyundai Rotem у Чанвоні.

Повідомлено, що Словаччина цікавиться танками К2 та літаками FA-50.

Обкладинка до виставки Defense Expo Korea

Також у програмі візиту запланована динамічно-стрілецька демонстрація на полігоні Пучхон.

За словами джерел у міністерстві оборони Кореї, яких цитує газета Munhwa Ilbo, Словаччина була однією з європейських країн, яка найбільше цікавилася купівлею корейської зброї.

У листопаді 2021 року «Korea Aerospace Industries» (KAI) підписала угоду про промислове співробітництво з державною словацькою компанією «Letecké opravovne Trenčín» (LOTN) в галузі експорту літаків FA-50.

Ця угода була частиною підготовки пропозиції у рамках словацької процедури придбання нових навчальних та бойових літаків.

Літак FA-50 південнокорейського виробництва під час візиту польської делегації. Травень 2022. Республіка Корея. Фото: ЗМІ Р.Корея

Як і у випадку з Польщею, літаки FA-50 тут є цілком логічним вибором, оскільки Словаччина закупила літаки F-16 Block 72 у 2018 році із планом поставок на 2022-2024 роки. Їхні поставки значно затрималися, а отже, небо над Словаччиною тепер захищатимуть польські та чеські винищувачі. Однак це не змінює потреб словацької авіації у навчальних літаках, що дозволяють готувати пілотів F-16.

Також танки К2 деякий час розглядалися Братиславою як один із варіантів заміни старих Т-72.

Південнокорейський основний танк К2 (першої серії) в експозиції виставки ADEX-2019. Фото: ЗМІ Кореї

Щоправда, придбання вживаних Leopard 2A4 в Німеччині в обмін на техніку, передану Україні, може відстрочити купівлю нових танків.

T-50/FA-50 Авіація Азія Південна Корея (Республіка Корея) Світ Словаччина Танк