fbpx
Сполучені Штати близькі до постачання ракет AGM-158 JASSM Україні – Reuters

Сполучені Штати близькі до постачання ракет AGM-158 JASSM Україні – Reuters

JASSM Авіаційне озброєння Війна з Росією Військова допомога Крилаті ракети Світ США Україна

Сполучені Штати близькі до надання Україні крилатих ракет повітряного базування класу «повітря-поверхня» AGM-158 JASSM.

Про це повідомляє видання Reuters.

За словами американських чиновників, на яких посилається Reuters, спершу Сполучені Штати повинні розв’язати технічні питання.

Очікується, що про включення ракет JASSM до пакета військової допомоги буде оголошено цієї осені, повідомили три джерела, хоча остаточне рішення ще не прийнято.

Польський багатоцільовий літак F-16 з ракетою JASSM

Один з американських чиновників заявив, що є зусилля, спрямовані на інтеграцію ракети на літаки радянського виробництва.

Нагадаємо, що повідомлення про пропрацювання постачання ракет AGM-158 до українського далекобійного арсеналу «Мілітарний» повідомляв ще 15 серпня.

Тоді також йшлося про необхідність вирішення технічних питань, зокрема перевірку передачі чутливих технологій і забезпечення спроможностей використання цих ракет.

Дебати навколо JASSM і готовність адміністрації Байдена розглянути можливість її передачі роблять цю ракету останньою в довгій лінійці складних озброєнь, які колись вважалися забороненими для передачі Україні.

Деякі члени Конгресу і політичні опоненти звинувачують адміністрацію Байдена в тому, що вона рухається надто повільно, щоб надати Києву обладнання, необхідне для перемоги у війні.

JASSM

AGM-158 JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missile) – це крилата ракета авіаційного базування розробки та виробництва компанії Lockheed Martin.

Наведення здійснюється по GPS, а на кінцевій траєкторії ракета використовує інфрачервону камеру для пошуку та захоплення цілі.

Ракета JASSM-ER

Ракети сімейства JASSM стоять на озброєнні США та декількох інших країн блоку НАТО і найближчих американських союзників.

Вага її бойової частини – 450 кг, дальність ураження базової версії складає 360 кілометрів, а ER-версії – 980.

JASSM Авіаційне озброєння Війна з Росією Військова допомога Крилаті ракети Світ США Україна