fbpx
«Справа бронежилетів»: Завершено досудове розслідування

«Справа бронежилетів»: Завершено досудове розслідування

«Справа бронежилетів» Бронежилет Злочин ЗСУ Міністерство оборони (МОУ) Прокуратура Україна

Офісом Генерального прокурора повідомлено про завершення досудового розслідування та надано доступ до матеріалів кримінального провадження для ознайомлення підозрюваним.

Про це повідомляє Офіс Генерального прокурора.

У кримінальному провадженні повідомлено про підозру 8 особам, серед яких два генерали та засновник підприємства-виробника бронежилетів, який лобіював через заступника Міністра оборони України інтереси свого підприємства.

Їм інкримінується вчинення за попередньою змовою групою осіб бездіяльності військовою владою, що спричинила тяжкі наслідки в умовах особливого періоду.

За даними слідства, колишні високопосадовці Збройних Сил України з квітня по червень 2019 року здійснили закупівлю та прийом індивідуального обмундирування – 11 тисяч бронежилетів на суму близько 42 млн грн, які за своїми властивостями не спроможні убезпечити військового від уражень вогнепальною зброєю.

Балістична експертиза бронежилетів

Під час досудового розслідування проведено 43 обшуки, в ході яких вилучено 11 тисяч бронежилетів.

Під час слідчого експерименту з дотриманням усіх правил сертифікаційних випробувань встановлено, що захисні властивості бронежилетів не відповідають заявленим виробником 1-4 класам захисту.

Також проведено 13 судових експертиз, за результатами яких встановлено, що понад 70% бронежилетів прострілюються тими видами зброї, від якої повинні захищати військовослужбовців.

Бронежилети ЗСУ

У вилучених бронежилетах «Корсар М3с 1-4» за умови намокання змінюється молекулярна структура «кевлару» і втрачаються куленепробивні властивості, через що вони не витримують постріл навіть з пістолету Макарова по першому класу захисту.

Окрім цього, через комплектування частини бронежилетів бронеплитами неналежної якості бронежилети четвертого класу захисту прострілюються гвинтівкою та автоматом.

«Справа бронежилетів» Бронежилет Злочин ЗСУ Міністерство оборони (МОУ) Прокуратура Україна