fbpx
Справа MH17: опубліковано запис переговорів росіян

Справа MH17: опубліковано запис переговорів росіян

MH17 Авіаінциденти Війна на Донбасі Донбас Нідерланди Російська агресія Суд Україна

На судовому засіданні по справі MH17 були опубліковані матеріали по ракеті, яка збила Боїнг та запис переговорів росіян причетних до катастрофи.

Про це повідомляє Український Мілітарний Портал.

26 червня, у Нідерландах проходило дев’яте судове засідання у справі МН17. Наступне відбудеться 3 липня о 13:30, за місцевим часом.

Нідерландські прокурори вважають недоцільними закиди адвокатів Пулатова, які наполягають, що розслідування не завершене. Зокрема, щодо “сценарію військового літака”.

Прокурори не одноразово наголосили, інформація щодо вивчення такої версії вже є в матеріалах справи, ба більше усі докази вказують на те, що МН17 знищив “Бук”. Тож, закликають суд відхилити запити на розслідування захисту Пулатова.

На суді розповіли, що при експертизі в рамі вікна кабіни MH17 був виявлений фрагмент ракети серії 9М38.

Він міцно застряг в рамі вікна і на ньому були сліди сажі, потрапити туди іншим способом, окрім як при підриві ракети, він не міг.

Відзначається, що знайдений в рамі чужорідний фрагмент виявився ідентичним фрагменту, яким ракета кріпиться до пускової установки «Бука».

На суді нагадали, що експертиза вже виявила в тілах і в уламках літака фрагменти ракети “Бук”.

Вилучені з літака фрагменти ракет "Бук"

Переговори

На суді згадують вже відомі прослуховування, де Дубинський каже Харченко привезти “Бук” в Первомайський і згадує, що Пулатов прибуде туди. Далі він наказує Пулатову охороняти “Бук”.

Додатково на суді демонструють прослуховування від 17 липня 2014 року, де Харченко доповідає Дубинському, що вони збили “Сушку” (український бойовий літак).

На записі розмови, Дубинський доповідає Гиркину, що “Сушка” збила “Боїнг”, а потім вони збили “Сушку” з “Бука”.

На суді нагадують, що ніяких інших літаків, крім MH17, 17 липня ніхто не збивав, а в уламках літака і тілах пасажирів були знайдені фрагменти від ракети “Бук”.

Процес

Міжнародне розслідування, очолюване Нідерландами, дійшло висновку, що Боїнґ-777 Малайзійських авіаліній, який 17 липня 2014 року летів з Амстердама до Куала Лумпура, був уражений російською ракетою з установки «Бук», завезеною на українську територію для підтримки збройних формувань так званої «Донецької народної республіки» і «Луганської народної республіки».

Суд над чотирма особами, яких нідерландська прокуратура обвинуватила в організації транспортування ракетної установки, у застосуванні її та вивезенні назад до Росії, почався 9 березня 2020 року.

Жоден з них не з’явився на процес, але закони Нідерландів передбачають можливість судити підозрюваних заочно.​

Обвинувачені:

  • Ігор Гіркін, громадянин Росії, службовець російської Федеральної служби безпеки у відставці, який називав себе “міністром оборони ДНР”.
  • Сергій Дубінський, громадянин Росії, відставний службовець Головного розвідувального управління Міністерства оборони Росії.
  • Олег Пулатов, громадянин Росії, відставний офіцер російської армії.
  • Леонід Харченко, громадянин України, командувач підрозділом розвідки “ДНР”.

Лише Олега Пулатова на процесі офіційно представляють адвокати.

Підозрювані по справі MH17

Одним з ключових питань суду є те, чи буде розкритий повний ланцюг причетних, і чи будуть висунуті обвинувачення іншим підозрюваним.

MH17 Авіаінциденти Війна на Донбасі Донбас Нідерланди Російська агресія Суд Україна