fbpx
США допоможуть Таджикистану відгородитися від Афганістану

США допоможуть Таджикистану відгородитися від Афганістану

Азія Кордон Світ США Таджикистан

США допоможуть Таджикистану побудувати нові об’єкти на кордоні з Афганістаном.

Про це інформує Мілітарний.

Сполучені Штати допоможуть побудувати нові об’єкти для прикордонників у Таджикистані вздовж кордону з Афганістаном та Узбекистаном, щоб краще реагувати на загрози безпеці, повідомляє Ariana News з посиланням на заяву посольства США.

Посольство США в Душанбе повідомило, що на початку 2022 року почнеться реалізація проекту з будівництва нових об’єктів для прикордонного загону в Айваджі, уздовж таджицько-афгано-узбецького кордону.

Новий об’єкт замінить загін Шахрітуса і дозволить прикордонній службі Таджикистану швидше розгортати сили в прикордонних районах, у відповідь на загрози.

«Сполучені Штати і Таджикистан тісно співпрацюють у сфері безпеки, і цей проект по забезпеченню безпеки кордону є лише ще одним прикладом нашої спільної прихильності безпеки і суверенітету Таджикистану і Центральної Азії», – зазначив посол США Поммершайм.

По завершенню будівництва новий об’єкт зможе вмістити співробітників прикордонної служби та членів їх сімей.

На кордоні в останні місяці зростає напруженість після захоплення бойовиками «Талібану» афганських провінцій, що межують з Таджикистаном і Узбекистаном.

Країни Центральної Азії, які межують з Афганістаном стурбовані загрозами безпеці, що виходять із охопленої війною країни, і можливим потоком десятків тисяч біженців, які можуть хлинути через кордон, рятуючись від життя під владою руху «Талібан».

Бойовики Талібану спостерігають за евакуацією літаком. Фото: Marcus Yam

Протяжність кордону Афганістану з Таджикистаном складає 1344 км.

З 2002 року уряд США в Таджикистані реалізувало проекти в сфері безпеки на суму понад 300 мільйонів доларів і відремонтувало або реконструювало 12 прикордонних застав, дев’ять пропускних пунктів на кордоні і три навчальних центри для прикордонників для сприяння в боротьбі із загрозами.

Генерал-майор Кріс Донах’ю - останній військвий США, який залишив Афганістан. 30 серпня 2021. Фото: Військові США

Після 20 років військової присутності, 31 серпня 2021 року, США вивели війська з Афганістану.

Азія Кордон Світ США Таджикистан