fbpx
США дозволили країнам Балтії передати американську зброю Україні – Politico

США дозволили країнам Балтії передати американську зброю Україні – Politico

Балтія Естонія Європа Латвія Литва Світ США Україна

Сполучені Штати схвалили дозвіл країнам Балтії на поставки американського озброєння до України.

Про це інформує Мілітарний.

Державний департамент США схвалив прохання Естонії, Латвії та Литви щодо передачі Україні частини наявної у цих країнах зброї американського виробництва, пише видання Politico з посиланням на свої джерела в адміністрації США.

За версією американських журналістів, це є ознакою поновлення термінової потреби західних союзників через загрозу вторгнення російських військ на кілька фронтів.

Запити від Латвії, Естонії та Литви надійшли до Держдепу протягом останніх тижнів, відповідно до правил експортного контролю, з проханням дозволити передачу Україні американського озброєння, яке раніше вони отримали від США.

Фото на тему: Протитанковий комплекс Javelin

Останній із трьох  запитів був схвалений у середу, 19 січня після того, як був отриманий напередодні ввечері.

Балтія

Раніше повідомлялось, що країни Балтії мають намір відправити в Україну протитанкові ракети та інше озброєння. Проте чиновник адміністрації США відмовився вказати конкретну зброю, яку дозволено передати.

Також найближчими тижнями адміністрація Байдена розпочне процес доставки в Україну протитанкових ракетних комплексів, боєприпасів та іншого обладнання на суму 200 мільйонів доларів. Це відбулося на тлі візиту державного секретаря США Ентоні Блінкена до Києва.

Протитанкові ракетні комплекси Javelin у контейнерах

Наприкінці грудня стало відомо, що Естонія має намір надати Україні протитанкове озброєння, ракети Javelin та фінські 122-міліметрові гаубиці. Перед прийняттям остаточного рішення було необхідно отримати дозвіл від країни походження ракет – США, а також від колишніх власників гаубиць – Фінляндії та Німеччини.

6 січня цього року, міністр оборони Латвії повідомив, що його країна відправить зброю та техніку до України. Це відбулося після зустрічі з послом України в Латвії Олександром Міщенком.

Збройні сили Литви з Javelin під час навчань. 2018 рік. Фото: МО Литви

У грудні ми повідомляли, що Литва замовила у Сполучених Штатах додаткові переносні протитанкові ракетні комплекси Javelin та ракети до них.

Окрім цього, у січні, президент Естонії Алар Каріс підтвердив наміри поставити в Україну протитанкові ракети Javelin, які Естонія отримала від США.

Балтія Естонія Європа Латвія Литва Світ США Україна