fbpx
США й Австралія спільно розроблятимуть гіперзвукову ракету

США й Австралія спільно розроблятимуть гіперзвукову ракету

Австралія Гіперзвукові ракети Ракетобудування Світ Співпраця США

США й Австралія уклали угоду про спільну розробку гіперзвукової ракети з повітряно-реактивним двигуном.

Про це повідомляє пресцентр Міністерства оборони США.

Як повідомлено, розробка ракети буде вестися в рамках проєкту SCIFiRE (Southern Cross Integrated Flight Research Experiment).

Проєкт передбачає створення кількох повнорозмірних прототипів гіперзвукового боєприпасу.

«Ця ініціатива матиме важливе значення для майбутнього гіперзвукових досліджень і розробок, гарантуючи, що США і наші союзники очолять світ в просуванні цього бойового потенціалу», – заявив Майкл Краціос, виконуючий обов’язки заступника міністра оборони з досліджень і розробок.

Гіперзвукова крилата ракета X-51 Waverider

Військові кількох країн світу сьогодні зацікавлені в розробці гіперзвукового озброєння різних класів. Вважається, що така зброя дозволить швидко завдавати високоточні удари по об’єктах противника та ефективно долати його протиповітряну оборону.

В рамках спільної програми SCIFiRE планується спроєктувати гіперзвукову ракету з повітряно-реактивним двигуном, зібрати кілька її повнорозмірних прототипів і провести їх льотні випробування.

У число основних вимог військових до боєприпасу увійшли далекобійність і відносно низька вартість боєприпасів. Інші подробиці про технології, які планується використовувати в ракеті, не розкриваються.

У проєкті SCIFiRE планується використовувати напрацювання, отримані австралійськими фахівцями в рамках програми HIFiRE.

США й Австралія спільно розроблятимуть гіперзвукову ракету. Випробувальний запуск ракети в рамках проєкту HIFiRE

В рамках проєкту було проведено кілька успішних випробувальних запусків боєприпасу.

Ракета, розроблена за проєктом HIFiRE виконана двоступеневої. Другий ступінь боєприпасу оснащена гіперзвуковим прямоточним повітряно-реактивним двигуном. Під час декількох випробувальних запусків боєприпас показав можливість стабільного гіперзвукового польоту на швидкості близько 7,5 Маха.

У серпні 2020 року стало відомо, що США провели нові тести гіперзвукової ракети AGM-183A ARRW. В тестах залучили бомбардувальник Boeing B-52Н Stratofortress зі складу 419-ї випробувальної ескадрильї.

Австралія Гіперзвукові ракети Ракетобудування Світ Співпраця США