fbpx
США не бачать ознак передачі Китаєм зброї Росії 

США не бачать ознак передачі Китаєм зброї Росії 

Азія Війна з Росією Китай (КНР) Росія Світ США Україна

Президент США Джо Байден заявив, що поки що не було «жодних свідчень» того, що Китай надав Росії зброю.

Про це він заявив в інтерв’ю.

Після Олімпіади в Пекіні Джо Байден попередив китайського лідера Сі Цзіньпіна про неприпустимість підтримки РФ в обхід санкцій.

«Я зателефонував президенту Сі. У жодному разі не погрожувати, просто сказати йому, що ми багато разів зустрічалися.

Я сказав: якщо ви думаєте, що американці та інші продовжуватимуть інвестувати в Китай на основі того, що ви порушуєте санкції, накладені на Росію, я вважаю, що ви робите величезну помилку. Але це рішення приймати вам», – розповів Байден про подробиці того відеодзвінка в інтерв’ю CBS.

Джо Байден. Фото: ЗМІ США

Президент США також додав, що наразі немає «жодних ознак» того, що Китай надав Росії зброю чи «інші речі, які вона хоче» для допомоги у війні в Україні.

У червні цього року міністр оборони КНР Вей Фенхе заявив, що Китай ніколи не постачав зброю Росії у її війні проти України.

Крім того, Вей Фенхе запевнив, що Китай не має ніяких пактів із Росією.

«Дозвольте мені прояснити, що стосується українського питання, Китай ніколи не надавав жодної матеріальної підтримки Росії», — сказав Вей, відповідаючи на питання про тісніші зв’язки Китаю з Москвою.

Тоді у Китаї вважали, що переговори між НАТО та РФ зможуть покласти край війні в Україні.

Фотографія зі спільних навчань КНР та РФ. Фото з відкритих джерел

Китай опинився під пильною увагою через його можливу підтримку Росії після спільної заяви в лютому. Тоді Володимир Путін та Сі Цзіньпін оголосили про глибоке партнерство і «безмежні» стратегічні відносини між Москвою та Пекіном, але після початку повномасштабної війни Китай кілька разів намагався відхреститися від заяви про «безмежність співпраці».

Нагадаємо, нещодавно в Україні вперше було зафіксовано застосування російськими окупаційними військами іранських ударних дронів Shahed-136, які були перефарбовані та перейменовані на «Герань-2». Ці баражуючі боєприпаси створили нові небезпеки для українських військ.

Азія Війна з Росією Китай (КНР) Росія Світ США Україна