fbpx
США обговорюють передачу Україні Patriot PAC-3, який здатен збивати балістичні ракети

США обговорюють передачу Україні Patriot PAC-3, який здатен збивати балістичні ракети

Війна з Росією Військова допомога ЗРК ЗРК Patriot ППО та ПРО Світ США Україна Україна-США

Сполучені Штати розглядають можливість розширення своєї військової підтримки України.

Про це повідомляє Politico із посиланням на американських чиновників.

Окрім розгляду можливості передачі системи протиповітряної та протиракетної оборони Patriot, адміністрація Байдена також розглядає передачу іншої зброї, такої як комплекти JDAM, які перетворюють некеровані авіаційні бомби на високоточні кориговані боєприпаси. США також розглядають варіант поставки боєприпасів GLSDB для HIMARS, що поєднують авіаційну бомбу малого діаметра GBU-39 (SDB) з ракетним двигуном M26, які забезпечують дальність ураження до 150 км.

За даними американського видання, у четвер вранці міністр оборони США Ллойд Остін та голова Об’єднаного комітету начальників штабів генерал Марк Міллі поінформували членів Палати представників про ситуацію в Україні.

Вони обговорювали відправку ЗРК Patriot в Україну, але сказали, що таке рішення ще не схвалено.

Один із планів, який розглядається, передбачає передачу Україні батареї Patriot у варіанті PAC-3 (Patriot Advanced Capability-3), який створений для перехоплення балістичних ракет.

Інший варіант – укладання контракту з компанією Raytheon Technologies на виробництво таких нових систем з нуля, але це може зайняти роки.

Одна із проблем, із якою стикаються американські посадовці, – це навчання українських військових роботі з цією системою. У Politico зазначають, що для експлуатації та обслуговування однієї батареї Patriot може знадобитися до 90 військовослужбовців, а відповідне навчання займає місяці.

Один з американських посадовців повідомив, що Пентагон поки не відповів на запитання законодавців щодо тренувань, зокрема, де вони будуть проходити.

Американське видання констатує, що Patriot були б однією з найдосконаліших видів зброї, надісланих США з початку повномасштабної війни, і допомагали би Києву протистояти ударам російської авіації та ракет цієї зими.

PAC-3 (Patriot Advanced Capability-3) є останньою і найбільш досконалою версією американських зенітних ракетних комплексів класу Patriot. Комплекс призначений для перехоплення тактичних балістичних ракет, а також крилатих ракет.

У комплексі для протиракетної оборони використовується високоманеврена протиракета прямого влучення ERINT (Extended Range Interceptor). Це одноступінчаста твердопаливна ракета, яка виконана за нормальною аеродинамічною схемою із невеликими крилами та аеродинамічними кермами у хвостові частині. Кожна пускова установка може вміщувати до 16 ракет-перехоплювачів ERINT.

Війна з Росією Військова допомога ЗРК ЗРК Patriot ППО та ПРО Світ США Україна Україна-США