fbpx
США організували “гарячу лінію підтримки” артилеристам ЗСУ

США організували “гарячу лінію підтримки” артилеристам ЗСУ

Військова допомога Польща Ремонт/обслуговування техніки США Україна Україна-США

Американські військові створили зашифровані чати для контакту з українськими військами на полі бою.

Із Польщі та через перекладачів союзники своїми порадами допомагають українцям із технічним обслуговуванням західних зразків техніки.

На питання із поля бою відповідають групи американських та союзних військ і технічні фахівці.

Про подібну «гарячу лінію підтримки» дізналися та розповіли журналісти видання Associated Press.

США та інші союзники відправляють Україні все більш складну та високотехнологічну зброю, тому питань на «лінію» від українців стає тільки більше.

Ілюстративна фотографія з відкритих джерел

А оскільки ні США, ні інші країни НАТО не можуть надіслати військових у країну для надання практичної допомоги — вони перейшли на онлайн-чати.

Найчастіше виникають питання, пов’язані з ремонтом артилерійських систем на передовій.

Лише кілька місяців тому у так званій «команді віддаленого обслуговування» було трохи більше 50 осіб. Найближчими тижнями їхня кількість зросте до 150.

Кількість зашифрованих ліній чату теж збільшилася: із приблизно 11 минулої осені до 38 зараз.

Союзники очікують, що «лінія онлайн-допомоги» продовжуватиме розвиватися в міру того, як українцям доставлятимуть нову складну зброю.

«У багатьох випадках нам дзвонять прямо з передової й ми намагаємося допомогти усувати неполадки, наскільки це можливо», – розповів військовий США з ремонтної бригади.

Іноді, за його словами, чату доводиться трохи почекати, доки українські військові не переберуться у безпечніше місце.

Ключова проблема, за словами одного з офіцерів, полягає в тому, що українські війська доводять зброю до межі своїх можливостей.

«Вони використовують ці системи способами, на які ми не очікували. Ми насправді навчаємось у них, спостерігаючи, скільки можуть витримати ці системи », – розповідають механіки.

Через ці чати також підтримують контакт з ремонтними майстернями в Україні.

«У багатьох випадках, якщо вони знаходяться на передовій, вони не знімають відео, тому що іноді зв’язок працює нечітко. Вони зроблять знімки і надішлють їх нам, а ми сядемо і продіагностуємо проблему», – розповів фахівець з обслуговування зі США.

За його словами, якось вони отримали від українського військового фото розбитої гаубиці з повідомленням: «Гаубиця М777 щойно вибухнула — що нам робити?».

Американські військові створили зашифровані чати для контакту з українськими військами на полі бою. Гаубиця М777 українських військових. Січень 2023. Україна. Фото: Збройні Сили України

«Раніше вони не могли виконувати зварювання титану, тепер вони можуть це зробити. Тому те, що вибухнуло два дні тому, тепер знову працює», – каже американський солдат.

Роздача порад у чатах працює так: американські експерти мають діагностувати проблему, з’ясувати, як це виправити, а потім перекласти поради українською мовою.

У майбутньому вони планують отримати спеціальні пристрої для швидкого перекладу.

Одна стіна в їхньому офісі технічного обслуговування обвішана безліччю кольорових наліпок, які допомагають відстежувати потреби українців з технічного обслуговування.

Команда в Польщі – частина логістичної мережі, яка працює у всій Європі та постійно розширюється.

Країни та компанії-виробники швидко складають інструкції та технічні дані, які можна перекласти та надіслати українцям.

Потім вони створюють запаси деталей та доставляють їх до місць біля кордонів України, звідки їх можна відправити на поле бою.

Центром логістики стала база армії США Lucius D. Clay Kaserne, яка знаходиться у Вісбадені, що у Німеччині.

Військова база США Lucius D. Clay Kaserne у Німеччині. 2012 рік. Фото: U.S. Army Europe

Там міжнародна коаліція координує дії з пошуку обладнання, зброї та запасних деталей в інших країнах, які потрібні Україні.

Потім вони планують доставку морем, повітрям та наземними маршрутами до прикордонних районів, де все завантажується у вантажівки чи потяги і вирушає до України.

Принаймні 17 країн мають представників у так званому Міжнародному координаційному центрі донорів.

І в міру зростання кількості та типів обладнання центр працює над тим, щоб краще поєднати техніку зі США та інших країн.

Нагадаємо, Польща розгорнула масштабну ремонтну операцію, спрямовану на повернення на поле бою пошкодженої української артилерії та бронетехніки.

Військова допомога Польща Ремонт/обслуговування техніки США Україна Україна-США