fbpx
США передали Україні авіабомби JDAM з GPS-наведенням – Bloomberg

США передали Україні авіабомби JDAM з GPS-наведенням – Bloomberg

Авіаційне озброєння Авіація Війна з Росією Військова допомога США Україна

США надають Україні боєприпаси дальнього радіуса дії з GPS-наведенням, які можуть уражати цілі на відстані 72 км.

Про це повідомляє видання Bloomberg з посиланням на представників галузі.

Офіційної інформації від Пентагону про передачу цих боєприпасів немає, але про ймовірність саме їхньої передачі заявили в кінці грудня минулого року.

Boeing Joint Direct Attack Munition могли надійти в рамках пакета допомоги на 1,85 млрд доларів. Вони були позначені як “точні авіаційні боєприпаси”.

У виданні додають, що двоє знайомих з цим питанням людей підтвердили наявність саме JDAM.

Також зазначають, що це JDAM саме підвищеної дальності JDAM-ER.

Речниця Пентагону Келлі Флінн повідомила, що США не ідентифікуватимуть боєприпаси через оперативну безпеку. Такі снаряди використовують ПС та ВМС США і продають у 26 країн.

Повідомляють також, що 20 січня компанія Boeing отримала замовлення від ПС США на 40,5 млн доларів за вже укладеним контрактом на виготовлення боєприпасів. Роботу мають завершити до 30 червня.

Тож, ймовірно, США та Україна розробили метод запуску JDAM з літаків ПС України.

JDAM – це комплекти обладнання на основі технології GPS, які перетворюють прості вільнопадаючі авіабомби на всепогодні кориговані боєприпаси.

Комплект включає інерційну систему навігації та GPS-приймач для підвищення точності, а також невеликі крила, що кріпляться в середній частині бомби, та хвостовий блок, що має кероване оперення, яке дозволяє бомбі коригувати свій курс під час польоту до цілі. У блоці знаходиться навігаційне та інше обладнання.

Винищувач F-15E з бомбами GBU-31 JDAM. 2021 рік. Фото: ПС США

Jdam-ER був розроблений у співпраці з Королівськими ВПС Австралії для авіабомб вагою 230 кг, а пізніше спільно з Південною Кореєю було розроблено комплекс для боєприпасів вагою 907 кг.

Нагадаємо, BAE Systems розробить систему самонаведення для протикорабельних боєприпасів повітряного базування із комплектом JDAM.

Авіаційне озброєння Авіація Війна з Росією Військова допомога США Україна