fbpx
США передали ВМС України 84 човни

США передали ВМС України 84 човни

ВМС України Україна Україна-США Флот Чорне море Швидкісні катери

США передали для потреб ВМС ЗС України в рамках Ініціативи сприяння безпеці України 84 човни, моделі яких не уточнюються.

Про це повідомило Посольство США в Україні на своїй сторінці у Twitter.

Раніше США вже передавали для національного флоту швидкісні човни, одні з останніх – Willard Sea Force 730 та Sea Force 11M, 7 метрових та 11 метрових відповідно.

Їх було замовлено в рамках програми «Іноземні військові продажі» у США ще до початку російської агресії у 2014 році.

Ціна одного 11-ти метрового човна складає близько 850 тис доларів, а 7-ми метрового в районі 350 тис доларів (ціна залежить від комплектації та умов контракту).

Човни Willard Sea Force 730 та Sea Force 11M

11 метрові човни оснащені двигунами Cummins QSB 5.9 потужністю 380 кінських сил та водометами Hamilton HJ292, 7 метрові Cummins QSB 5.9 та поворотно-відкидними колонками Mercruiser.

Швидкісний човен Sea Force 11M

Willard Sea Force 730 бере на борт до 18 осіб, а Sea Force 11M можуть перевозити до 26 бійців.

В комплектації тих човнів навігаційна радіолокаційна станція Furuno, наявний станок під 7,62-мм кулемет.

Човни виготовлені з жорстким дном, відносяться до класу RIB (англ. Rigged Inflatable Boats) та RHIB (від англ. rigid-hulled inflatable boat) виготовлені з алюмінію та поліуретанового нейлону.


Це цікаво: Зі США до Грузії доставляють катери типу RHIB


Човни прийняті на озброєння Військово-Морських Сил ЗСУ, Willard SF-730 ще у 2011 році відповідно до Наказу Міністра оборони України № 573 від 16 вересня 2011 року «Про прийняття на озброєння Збройних Сил України шлюпок з жорстким корпусом та надувними бортами Willard SF-540 та Willard SF-730».

11 метровий швидкісний катер типу RHIB USMI Naval Special Warfare ( NSW )

Подібні човни призначені для доставки у морі майна і озброєння, а також оглядових команд кораблів і суден та підрозділів спецпризначення, а також для використання як аварійно-рятувального та рейдового плавзасобу під час виконання робіт у прибережній частині моря.

ВМС України Україна Україна-США Флот Чорне море Швидкісні катери