fbpx
США перехопили партію зброї у Червоному морі

США перехопили партію зброї у Червоному морі

Азія Африка ВМФ США Незаконний обіг зброї Світ Флот Червоне море

США перехопили незаконну партію зброї у Червоному морі в міжнародних водах неподалік узбережжя Сомалі.

Про це повідомила пресслужба П’ятого флоту США.

Незаконний вантаж виявила команда ракетного есмінця USS Winston S. Churchill (DDG 81), що патрулює цей район.

Виявили незаконний вантаж під час посадки перевірки цивільного судна, сам же огляд проводили відповідно до міжнародного права та в міжнародних водах.

USS Winston Churchill (DDG 81) поблизу судна, що перевозило зброю

Сховок містив декілька тисяч автоматів Калашникова, легких кулеметів, снайперських гвинтівок, ручних протитанкових гранатометів, також виявлено запасні частини до зброї, оптичні приціли, тощо.

Зброя виявлена на судні поблизу Сомалі у лютому 2021 року

Вилучення незаконної зброї USS Winston S. Churchill (DDG 81) проведено в рамках регулярних операцій морської безпеки ВМФ США в регіоні.

Протитанкові гранатомети РПГ-7 виявлені на судні у лютому 2021 року

Патрулювання виконуються для забезпечення вільного комерційного потоку для легальних перевезень та зриву перевезення незаконних вантажів, що часто фінансує тероризм та іншу незаконну діяльність.

Джерело поставки зброї та місце призначення наразі не встановлені.

У 2016 році з судна Jie Shun було вилучено рекордну партію зброї, яке прямувало у напрямку Суецього каналу з КНДР під прапором Камбоджи.

Маршрут судна  з КНДР до Єгипту

На борту корабля знаходився нелегальний вантаж з загальною вагою 132 тони. У 79-т ящиках було виявлено більше 24 тис реактивних снарядів для РПГ-7 та ще декілька тисяч комплектуючих до гранат вироблених у КНДР.

Окрім того на борту корабля було виявлено протитанкові ракети, загальна вартість яких перевищувала декілька мільйонів доларів. Вартість його вантажу оцінена ж у 23 млн доларів.

Washington Post з посиланням на американських чиновників та західних дипломатів пише, що вантаж йшов до єгипетських військових, його замовлення зробили місцеві бізнесмени, які бажали аби факт купівлі та поставки залишився невідомим.

Вантаж КНДР

Представники ООН назвали виявлений вантаж найбільшим порушенням санкцій проти КНДР з моменту їх введення проти Пхеньяну.

Після цього інциденту ускладнились відношення між США та Єгиптом, так Вашингтон відмовив надавати економічну допомогу Єгипту у розмірі 95.5 млн доларів, а також надати кредит на суму 195 млн доларів. Тоді офіційною причиною назвали порушення прав людини в Єгипті.

Азія Африка ВМФ США Незаконний обіг зброї Світ Флот Червоне море