fbpx
США підтвердили присутність в Криму іранців, які допомагають Росії 

США підтвердили присутність в Криму іранців, які допомагають Росії 

БпА (Безпілотні апарати) Війна з Росією Іран Крим Світ США Україна

У Сполучених Штатах підтвердили присутність іранських військових інструкторів на окупованій території України. Вони допомагали російській армії.

Про це повідомив координатор Ради національної безпеки Білого дому з питань стратегічних комунікацій Джон Кірбі, пише Голос Америки.

Також він сказав, що США розглядають додаткові санкції проти Ірану та посилення допомоги Україні у протиповітряній обороні.

«Сьогодні ми можемо підтвердити, що російські військові, які базуються в Криму, керували іранськими БПЛА, використовуючи їх для нанесення ударів по Україні, включно з ударами по Києву в останні дні. Ми вважаємо, що іранські військові перебували в Криму та допомагали Росії в цих операціях», – заявив Кірбі.

За його словами, США не відомо, скільки саме іранського військового персоналу знаходиться в Криму.

Джон Кірбі. Фото: ЗМІ США

Відповідаючи на питання, для чого росіянам потрібні інструктори з Ірану, Джон Кірбі пояснив: таких систем на озброєнні армії Росії немає, тому під час запуску іноземних дронів-камікадзе та керуванням ними військові РФ часто помиляються.

Високопосадовець також заявив, що у Білому домі стурбовані можливими поставками Іраном іншої зброї Росії, зокрема ракет класу «земля-земля».

Кірбі наголосив, що США будуть «використовувати всі засоби, щоб викрити, стримати і протистояти наданню Іраном цих боєприпасів проти українського народу», зокрема шляхом накладання нових санкцій проти Ірану та Росії.

Видання New York Times нещодавно повідомило, що Іран направив на окуповану Росією територію України інструкторів, які мають допомагають росіянам працювати з дронами-камікадзе «Shahed-136».

Зазначається, що іранські фахівці працюють на російській базі в Криму, де розташовано місце базування безпілотників після їхньої доставки з Ірану. Там підкреслили, що використання іранських інструкторів свідчить про більш глибоку участь Ірану у війні проти України.

За інформацією американського видання, спочатку РФ відправила свій особовий склад до Ірану для навчання, але російські військові все одно допускаються помилок при застосуванні дронів-камікадзе, що робить їх неефективними. Через це, за інформацією джерел NYT, Іран направив своїх інструкторів в окупований Крим.

Прессекретар Державного департаменту США Нед Прайс 20 жовтня озвучив занепокоєння щодо загрози, яку несуть іранські дрони-камікадзе поза межами території України. За словами речника, «ці дрони становлять ризик та смертельну загрозу для України, але розповсюдження Іраном технології БПЛА є загрозою, що виходить далеко за межі України».

БпА (Безпілотні апарати) Війна з Росією Іран Крим Світ США Україна