fbpx
США планують поставки F-16 В’єтнаму 

США планують поставки F-16 В’єтнаму 

F-16 Авіація Азія В'єтнам Винищувач Світ США

Сполучені Штати планують поставки В’єтнаму багатоцільових винищувачів F-16.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на власні джерела.

Наразі адміністрація президента США Джо Байдена веде переговори з урядом В’єтнаму щодо укладення угоди про постачання озброєнь.

Пакет, який може бути сформований протягом наступного року, може включати продаж американських винищувачів F-16.

Зазначається, що ця угода може стати найбільшим в історії постачанням зброї між колишніми противниками в холодній війні.

Винищувач F-16 Fighting Falcon. Фото: 115th Fighter Wing

Ця домовленість може викликати роздратування Китаю. Це пов’язано з тим, що нині Ханой має напружені стосунки з Пекіном через територіальні суперечки у Південно-Китайському морі.

Джерела наголошують, що угода все ще знаходиться на ранній стадії, її точні умови не визначені, і вона може не відбутися.

Але це була ключовою темою в’єтнамсько-американських офіційних перемовин у Ханої, Нью-Йорку та Вашингтоні за останній місяць.

Крім того, Вашингтон розглядає можливість розробки спеціальних умов фінансування дорогого військового обладнання, які могли б допомогти Ханою відмовитися від традиційної залежності від дешевших озброєнь російського виробництва.

“Ми підтримуємо з В’єтнамом дуже продуктивні та перспективні відносини в галузі безпеки і бачимо інтерес до деяких американських систем, зокрема, до того, що може допомогти їм краще контролювати морську акваторію, можливо, до транспортних літаків та деяких інших платформ”, — сказав один з американських чиновників.

Винищувачі F-16 162-го авіакрила Повітряних сил США. Фото зі сторінки авіакрила

F-16 Fighting Falcon — одномоторний легкий багатоцільовий винищувач четвертого покоління, розроблений компанією General Dynamics для Повітряних сил США. Він був прийнятий на озброєння у 1978 році. Літак окрім  Штатів перебуває на озброєнні ряду країн світу.

Винищувач може застосовувати широкий спектр авіаційного озброєння, що допомагає боротися з літаками противника та уражати наземні та надводні цілі противника.

F-16 Авіація Азія В'єтнам Винищувач Світ США