fbpx
США погодили продаж комплектів PGK для Фінляндії

США погодили продаж комплектів PGK для Фінляндії

PGK M1156 Артилерія Європа Світ США Фінляндія

Державний департамент США погодив продаж Фінляндії модернізованих комплектів точного наведення M1156A1 для артилерійських боєприпасів.

Про це повідомляє Агентство зі співробітництва в галузі оборони та безпеки (DSCA).

Уряд Фінляндії подав запит на придбання 5500 багатофункціональних підривників M1156A1 Precision Guidance Kit (PGK), а також технічного та програмного забезпечення.

Орієнтовна вартість продажу разом із супутніми послугами складе 70 мільйонів доларів. Головним підрядником стане виробник системи — компанія Northrop Grumman.

M1156A1

Precision Guidance Kit (M1156) — це «розумний» підривач, що вкручується у звичайні 155-мм боєприпаси замість звичайного підривника та перетворює їх на високоточні.

У конструкцію PGK входить приймач GPS-сигналів за допомогою якого відбувається наведення на ціль, а також аеродинамічні рулі, що коригують траєкторію польоту.

GPS-приймач дозволяє бортовому комп’ютеру порівнювати траекторію польоту снаряду з координатами місця, куди він повинен влучити.

У випадку промаху на відстань більше 150 метрів від цілі підривач не спрацює та снаряд не розірветься. Таке рішення покликане забезпечити можливість застосування модернізованих боєприпасів по цілям, що розташовані у на незначній відстані від дружніх підрозділів.

Артилерійський 155 мм снаряд з модулем PGK M1156. Фото: DVIDS

Модернізовані підривники M1156A1 почали надходити на озброєння армії Сполучених Штатів у 2021 році.  Їх особливістю є сумнісність з далекобійними активно-реактивними артилерійськими снарядами.

Нові модулі також мають забезпечити вищу точність: разом з далекобійними снарядами M1128 та M1113 модуль має забезпечити ймовірне кругове відхилення в межах 10 метрів на відстані 30 і 40 км. Зазначений параметр визначений за умови пострілу з гармати з довжиною ствола у 39 калібрів.

Для порівняння, оригінальний модуль PGK має забезпечити ймовірне кругове відхилення в межах 50 м на відстані до 30 км. Відхилення ж для звичайних снарядів на такій відстані може сягати 273 метрів.

Нагадаємо, що днями США також погодили продаж тисяч звичайних комплектів M1156 для Данії на суму 85 мільйонів доларів.

PGK M1156 Артилерія Європа Світ США Фінляндія