fbpx
США погодили продаж Швейцарії літаків F-35 та F/A-18, а також ЗРК Patriot

США погодили продаж Швейцарії літаків F-35 та F/A-18, а також ЗРК Patriot

F-35 F/A-18 Hornet Авіація Європа Закупівлі ЗРК Patriot ПС Швейцарії Світ США Швейцарія

Державний департамент США погодив можливий продаж Швейцарії 80 літаків F-35 та F/A-18 E/F Super Hornet, а також 5 батарей ЗРК Patriot Configuration-3+ на загальну суму понад $16 млрд.

Про це пише Ukrainian Military Pages з посиланням на оприлюднені Агентством Міноборони США з питань співробітництва в галузі безпеки повідомлення Конгресу США.

Повідомлення про потенційний продаж були оприлюднені 30 вересня 2020 року та вимагаються по процедурі законодавства США та не означає, що угода вже відбулась.

Так у повідомленні DSCA №20-34 йдеться про схвалення запиту на 36 літаків F/A-18E Super Hornet та 4 літаки F/A-18F Super Hornet, з 80 двигунами F414-GE-400 (на літаках) та 16 запасними, гарматного та ракетного озброєння, зокрема: 44 гармат M61A2 «Вулкан» кал. 20-мм, 40 ракет AIM-9X Block II Sidewinder, 12 бомб MK-82 500LB, 12 бомб GBU-53/BII (SDB II), а також радари, інертні боєприпаси, тренажери, інше різноманітне обладнання та супутні послуги на загальну суму 7,452 мільярда доларів.

Фінський винищувач F/A-18

Зазначається, що запропонований продаж покращить здатність Швейцарії відповідати поточним і майбутнім загрозам. У даний час Швейцарія експлуатує літаки Boeing F/A-18C/D ресурс яких закінчується, і їх має замінити переможець швейцарського конкурсу на нові винищувачі, де зокрема розглядається й F/A-18E/F.

Основними підрядниками будуть: Boeing Company; Northrop Grumman; Raytheon Company; Raytheon Missile Systems Company та General Electric.

Повідомлення №20-35 стосується схвалення запиту на 40 літаків F-35 Joint Strike Fighter із звичайним злетом і посадкою (CTOL); 46 двигунів Pratt & Whitney F-135, 50 ракет AIM-9X Block II, бомби MK-82 500LB, GBU-53/B II (SDB II), а також інше обладнання та супутні послуги загалом на 6,58 мільярдів доларів.

Запропонований продаж F-35 та пов’язаних з ними ракет та боєприпасів забезпечить уряду Швейцарії надійну оборонну спроможність стримувати агресію в регіоні. Запропонований продаж також замінить швейцарський F/A-18, що йде у відставку.

Багатоцільовий літак F-35

Основними підрядниками будуть: Lockheed Martin Aeronautics Company; Pratt & Whitney Military Engines, East Hartford; The Boeing Company та Raytheon Missiles and Defense.

Третє повідомлення №20-43 про схвалення продажу 5 батарей комплексів протиповітряної та протиракетної оборони Patriot Configuration-3+, що включають 5 радіолокаційних комплектів AN/MPQ-65; 5 станцій управління вогнем AN/MSQ-132; 17 пускових установок M903; до 70 ракет Patriot MIM-104E Guidance Enhanced Ensilenced Tactic (GEM-T); 7 антенних щогл; 5 електростанцій (EPP) III, а також інше обладнання та супутні послуги, на загальну суму 2,2 мільярда доларів.

Пускові установки ЗРК Patriot

Повідомляється, що запропонований продаж ракетної системи Patriot покращить можливості протиракетної оборони Швейцарії, яка використовуватиме ці системи для захисту своєї територіальної цілісності та для регіональної стабільності.

Основними підрядниками будуть компанії Raytheon Corporation та Lockheed-Martin.

Ці повідомлення про потенційний продаж вимагаються американським законодавством. Наведені описи і вартість закупівель – це найвища виходячи з початкових вимог. Очікується, що фактична вартість угод буде нижчою в залежності від остаточних вимог, бюджетних повноважень та підписаних договорів про продаж, якщо вони будуть укладені.

F-35 F/A-18 Hornet Авіація Європа Закупівлі ЗРК Patriot ПС Швейцарії Світ США Швейцарія