fbpx
США показали відео, яке доводить, що БПЛА MQ-9 був пошкоджений російським винищувачем

США показали відео, яке доводить, що БПЛА MQ-9 був пошкоджений російським винищувачем

MQ-9 Reaper Авіаінциденти Авіація БпА (Безпілотні апарати) ПКС Росії ПС США Росія Су-27 США Чорне море

Сполучені Штати показали відео атаки російських винищувачів на американський безпілотник MQ-9 Reaper над Чорним морем.

Відео опублікували військові США.

Інцидент з перехопленням росіянами американського розвідувального БПЛА, що призвів до його втрати, стався 14 березня цього року.

Тоді американці заявили, що два російські винищувачі Су-27 здійснили небезпечне та непрофесійне перехоплення безпілотного розвідувального літака MQ-9 ПС США, який діяв у міжнародному повітряному просторі над Чорним морем.

Американські військові заявили, що російські Су-27 скинули паливо перед MQ-9 та зачепили гвинт його двигуна. Через це безпілотник довелося затопити у міжнародних водах.

Військові США підкреслили, що цей інцидент – приклад агресивних дій російських пілотів під час взаємодії з літаками США та союзників у міжнародному повітряному просторі.

Командувач ПС США генерал Джеймс Хекер зазначив, що саме російський літак пошкодив американський безпілотник і це призвело до падіння БПЛА.

«Наш безпілотник MQ-9 виконував звичайну операцію в міжнародному повітряному просторі, коли його перехопив і вразив російський літак, це призвело до катастрофи та повної втрати MQ-9», — сказав Хекер.

Відео, яке 16 березня оприлюднили Повітряні сили США, підтверджує агресивні дії російських винищувачів проти американського безпілотника MQ-9 Reaper у міжнародному повітряному просторі над Чорним морем.

На кадрах зафіксовано, як російські літаки здійснюють небезпечні маневри біля безпілотника і кілька разів зливають пальне, намагаючись залити ним американський БПЛА. Також на останніх секундах відео можна помітити пошкоджену лопать двигуна у американського безпілотника, що свідчить про зіткнення у повітрі між російським винищувачем і MQ-9 Reaper.

Міністр оборони США Ллойд Остін назвав агресивним, ризикованим і небезпечним зіткнення російського Су-27 з американським безпілотником над Чорним морем і запевнив, що США «продовжуватимуть літати і діяти» відповідно до міжнародного права.

«Цей небезпечний епізод є частиною системи агресивних, ризикованих і небезпечних дій у міжнародному повітряному просторі», – сказав Остін.

MQ-9 Reaper Авіаінциденти Авіація БпА (Безпілотні апарати) ПКС Росії ПС США Росія Су-27 США Чорне море