fbpx
США пропонують Греції замінити С-300 та Тор-М1

США пропонують Греції замінити С-300 та Тор-М1

Балкани Греція ЗРК ЗРК "Тор" ППО та ПРО С-300 Світ США

США просять Грецію відмовитися від російських зенітних ракетних систем С-300 та Тор-М1, щоб потім, ймовірно, через США передати їх Україні.

Грецька газета Kathimerini повідомила, що Вашингтон запропонував Афінам відмовитися від російського озброєння на користь західних систем.

За даними джерел видання, таку пропозицію у Греції сприйняли позитивно.

При цьому Афіни нещодавно відхилили запит Києва на постачання цих систем напряму Україні.

Відмова була тому, що Росія зберігає ліцензійну угоду з кінцевим користувачем, за якою Греція не може експортувати ці системи третім країнам без дозволу Москви.

Комплекс "Тор-М1" військових Греції на параді. Греція. Фото: redstar.gr

Імовірно, зараз йдеться саме про те, щоб грецькі збройні сили передали відповідні російські системи Україні через США.

Для підтримки України союзники вже неодноразово застосовували подібну схему постачання зброї в Україну: радянські та російські озброєння у країн-експлуатантів викуповуються або змінюються на західні системи, а викуплена зброя передається Україні.

Своєю чергою, Росія зрештою ніяк не зможе перешкодити передачі Україні грецьких С-300 та Тор-М1.

Із 1990-х років грецька армія має на озброєнні російські ЗРС С-300 та ЗРК Тор-М1, комплекси військової ППО “Оса-АКМ”, протитанкові ракетні комплекси “Корнет”, десантні кораблі на повітряній подушці “Зубр”, бойові машини піхоти. Пускові установки 5П85Т зі складу ЗРК С-300ПМУ1 були встановлені на шасі КрАЗ-260.

США кілька років домагаються від Греції відмови від зброї радянського та російського виробництва та заміни її на західні зразки.

Раніше Греція вже обміняла 40 бойових машин піхоти БМП-1 радянської розробки (з їхньою поставкою Україні) на німецькі БМП Marder.

Крім того, повідомлялося про постачання Афінами 155-мм снарядів для української артилерії, зазначає видання.

Балкани Греція ЗРК ЗРК "Тор" ППО та ПРО С-300 Світ США