fbpx
США пригрозили Росії катастрофою за використання ядерної зброї

США пригрозили Росії катастрофою за використання ядерної зброї

Війна з Росією Воєнні злочини Росія США Україна Ядерна зброя

Сполучені Штати на високому рівні повідомили Кремлю, що будь-яке застосування ядерної зброї матиме катастрофічні наслідки для Росії.

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявив виданню CBS News, що Сполучені Штати та їхні союзники рішуче відреагують.

Сполучені Штати продовжуватимуть підтримувати Україну в її зусиллях із захисту своєї країни та її демократії.

«Ми безпосередньо на дуже високому рівні повідомили Кремлю, що будь-яке застосування ядерної зброї матиме катастрофічні наслідки для Росії, що Сполучені Штати в особі наших союзників відповідатимуть рішуче. І ми ясно і конкретно заявили про те, що це спричинить за собою», – розповів радник президента США.

Джейк Салліван зазначив, що США не визнають фіктивні референдуми на окупованій українській території.

На репліку журналістки про те, що Володимир Путін ще ніколи не був настільки загнаний у кут, як зараз, Салліван сказав:

«Це правда, і це питання, до якого ми повинні поставитися смертельно серйозно, тому що це питання першорядної важливості – можливе застосування ядерної зброї вперше з часів Другої світової війни».

За даними американської розвідки, Росія має близько 2 000 одиниць тактичної ядерної зброї. Її тактичні ядерні боєголовки можуть бути розміщені на різних типах ракет, які зазвичай використовують для доставки звичайних вибухових речовин, таких як крилаті ракети та артилерійські снаряди.

Нещодавно глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що всі російські закони й доктрини, включно з ядерною, поширюватимуться і на приєднані через незаконні «референдуми» території України в разі їх закріплення в Конституції Росії.

Модифікований винищувач МиГ-31К (бортовий номер "92 червоний") з підвішеною ракетою авіаційного ракетного комплексу «Кинжал». 2018 рік. Фото: ЗМІ РФ

21 вересня президент Росії Володимир Путін після оголошення часткової мобілізації у РФ знову пригрозив західним країнам застосуванням ядерної зброї.

«У разі загрози територіальній цілісності нашої країни, для захисту Росії і нашого народу ми, безумовно, використаємо всі наявні в нашому розпорядженні засоби. Це не блеф», – сказав, зокрема, він.

Рішення Путіна пролунало після швидкого контрнаступу українських, в ході якого Україна звільнила міста на Харківщині.

Війна з Росією Воєнні злочини Росія США Україна Ядерна зброя